Над денонощие гасят пожар в гора в община Омуртаг

Държавно горско стопанство-Омуртаг
Над 80 души се включиха в ограничаване на пожара в гората над село Българаново.

Над 80 души се борят с огъня, няма пострадали хора и имоти

Над денонощие продължи гасенето на горски пожар в района на село Българаново, община Омуртаг, който плъзна на площ от близо 500 дка, съобщиха от Държавното горско стопанство в Омуртаг.

По данни на полицията неизвестен извършител е подпалил сухи треви в местността „Исак Баир“ в землището на селото. Сигналът, че гори над селото, е подаден по обед във вторник.  Пламъците са обхванали и смесена гора от общинския горски фонд и са стигнало до границата с община Котел, казаха от мястото на стихията.

В гасенето на пожара са участвали пожарникари от Омуртаг и Търговище, служители на горското стопанство, общинската управа и хора от околните села. Над 80 души са се включили, за да преградят пътя на огъня към населените места. Няма засегнати имоти и пострадали хора. Наложило се  да се гаси ръчно, с пръскачки и тупалки, поради невъзможност специализираната техника да достигне до мястото, съобщиха от полицията.

Ситуацията се усложни и заради вятъра, който се усили през нощта срещу сряда.

В обедните часове, денонощие след началото на пожара, все още имаше две-три места, където огънят лумва отново, каза шефът на горското стопанство Красимир Николов. По негови данни са изгорели предимно треви и храсти, но има засегнати и дървета.

Какви са щетите ще стане ясно по-късно.

По случая е образувано досъдебно производство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони