Над половината българи без лятна почивка (ГРАФИКИ)

Плажовете са сред най-предпочитаните „нестандартни“ дестинации за прекарване на новогодишните празници.

Според 74% събарянето на преместваеми обекти в сезона ще се отрази негативно на туризма

54% от българите не планират да почиват това лято, 44% пък казват, че възнамеряват, а 2 % от анкетираните все още не знаят, сочат данните от изследване на „Галъп”.

grafika1

В България на море мислят, че ще могат да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от онези, които планират почивка. 26% от възнамеряващите да почиват ще предпочетат планина в България. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА и други видове туризъм.

grafika

Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка.

grafika4

Средните подготвени пари за лятна почивка са 1557 лв. Сумата е близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина или една средна брутна софийска заплата, посочват социолозите.

grafika5

По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят.

Беше проверено отношението към някои конкретни идеи в тази насока. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои през юни месец, като сезонът вече е започнал. Според 74% от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18% няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят.

Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България