Над три пъти е увеличен финансовият ресурс на болницата в Свищов

Държавната субсидия за тази година е в размер на 469 000 лева

След редица срещи на кмета на Свищов Генчо Генчев с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и съдействието на народния представител от ГЕРБ Цветан Цветанов, Общината успя да защити интересите на местното лечебно заведение и да осигури финансов ресурс за нормалното му функциониране.

Във връзка с промените в Закона за лечебните заведения, влезли в сила от 1 януари тази година и Наредбата за субсидиране, МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов е с увеличена субсидия. Тя е в размер на 469 000 лв., което е над три пъти повече от миналогодишната сума, която бе 144 717 лв.

"Предвиденото увеличение ще допринесе значително за нормалното функциониране на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ и е част от проекта на Наредбата за субсидиране, касаеща общинските лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и отдалечени райони на страната, за осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване", обясни Генчев.

Първите резултати от срещите на градоначалника с министър Ананиев и председателя на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева бяха на лице още през ноември миналата година, когато лимитът на лечебното заведение беше повишен с 40 000 лева. Още тогава бяха обсъдени новите предизвикателства, пред които е изправена болницата в крайдунавския град с бюджет 2019 и бяха набелязани мерките, с които да се подобри дейността й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони