Над час се чака и на Малко Търново, но заради наплив на гастарбайтерите

Снимка: Архив

При ГКПП Лесово- 30 минути

Сутринта в неделя на граничния пункт в Малко Търново, към Турция е било спокойно, но още по обед са се образували километрични опашки. Чака се час, а вече около 14 часа следобед, престоят, докато се обработят документите, клони към час и половина, казаха пред „Труд“ служители на пункта.

Причината за огромното задръстване не е толкова в липсата на нотариално заверено пълномощно ако единият родител пътува с дете, без другия. Причината е най- вече, че трафикът е скочил десет пъти и този огромен удар трудно се поема от съответния ГКПП, довериха служителите. Освен че нашенци пътуват към турското море или на станалия вече традиционен пазар за перилни препарати и омекотители в южната ни съседка, в момента се прибират и гастарбайтерите. Точно сега е времето, в което, те си пътуват към дома, в Турция, от Германия. Затова потокът е толкова голям. В петък вечер те тръгват от Германия и точно в момента влизат към родината си. Това е всяка година, те и гастарбайтерите вече не протестират, защото си знаят, коментираха митничари.

На ГКПП Лесово чакането в ранния следобед също е факт, казаха и от там. Около 14 часа опашката е била половин- един километър. Чакането е около половин час, защото лентите са повече и обработката става по- бързо, отколкото в Малко Търново.

Що се отнася до задължителното пълномощно от другия родител, което трябва да се покаже, ако само единият пътува с детето, документът се търси задължително. Ако пуснеш да премине някой без такъв документ с малчугана, риташ си трудовата книжка. Но това е ясно от много време насам и за пътуващите, разказаха още служители на двата пункта.

Коментари

Задължително поле