Над 1 млрд. лева вложиха в търговията по време на кризата

Най-много са инвестициите в промишлеността и търговията.

Най-голямо увеличение има при складовете, заради онлайн продажбите

Ръст има и в строителството

Над 1 млрд. лв. са инвестирани в сектора “Търговия; ремонт на автомобили; транспорт и складиране; хотелиерство и ресторантьорство” през второто тримесечие на годината, показват данни на НСИ. Това става в началото на пандемията, когато хиляди хора останаха по домовете си и започнаха да пазаруват повече онлайн.

Основният дял от инвестициите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в търговията през тримесечието са в складове и в автомобили, които са необходими за съхранение и доставка на стоките при онлайн търговията. Благодарение на увеличението на онлайн продажбите, инвестициите в сектора “Търговия; ремонт на автомобили; транспорт и складиране; хотелиерство и ресторантьорство” нарастват с 8% на годишна база.

Оказва се, че кризата е ограничила дейността на редица фирми, но пък е добра възможност за развитие на други. Секторът на строителството се представя изключително стабилно. През второто тримесечие на годината разходите за придобиване на ДМА в строителството са над 263 млн. лв. Те нарастват с 2% на годишна база и с над 6% спрямо първото тримесечие.

В селското стопанство инвестициите през тримесечието са близо 300 млн. лв. като се увеличават с 25% на годишна база. Оказва се, че този сектор също се развива много добре.

В сектора финанси и застраховане обаче значително са свили разходите за придобиване на ДМА - с над 36% до 66 млн. лв. Това обаче се дължи на преминаване на банките към онлайн режим. Банките се фокусираха върху предлагането на онлайн услуги, така че клиентите им да ограничат посещенията си в офисите. От една страна така хората и фирмите могат по-бързо и лесно да извършват банковите си операции, а от друга банките свиват разходите си за поддръжка на офиси.

Най-големи са инвестициите в сектора промишленост, канализация и управление на отпадъците - 1,45 млрд. лв. за тримесечието. По време на кризата те намаляват само с 3,5% на годишна база.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции