Над 10 000 кораба годишно преминават през нашата акватория

От министерството на транспорта направиха прогноза, че корабите в акваторията ни в Черно море ще се увеличават.

Варна и Бургас сред основните терминали на ЕС за Китай

Интензивността на корабоплаването в нашите води на Черно море е в рамките над 9-10 хиляди кораба годишно, изчислиха от министерството на транспорта при представянето за одобрение на Националния план за търсене и спасяване в българския морски отговорен район. Документът е публикуван за едномесечно обществено обсъждане, а целта му е да осигури координация на действията на компетентните органи за оказване на помощ на нуждаещите се или търпящи бедствие хора, кораби или въздухоплавателни средства в района.

Прогнозата в Плана е за повишаване на количеството “превозвани товари и кораби по морските пътища, а с разрастването на морския туризъм, особено в летния сезон, и до увеличаване на посещението на пътнически кораби и яхти”. В документа се посочва, че се “очертава развитие на западните черноморски пристанища Иличовск, Констанца, Варна и Бургас като основни терминали на Европейския съюз в търговията му със средна Азия, Китай и Близкия Изток”.

Данните от Изпълнителна агенция “Морска администрация” за товарооборота на морските ни пристанища за 2023 година показват, че през тях са преминали общо 30 791 927 тона товари. За 2022 година - общо 31 588 630 тона. За сравнение, през 2014 и 2015 година общият товарооборот е малко над 27 млн. тона, като през годините тенденцията е за увеличаване на товарооборота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика