Над 10 000 лева ще плаща злосторник, строшил челюстта на шофьор

Снимка: Архив

Окръжният съд във Велико Търново постанови обезщетение от 9000 лева, които трябва да плати злосторник, който нападнал и пребил на пътя шофьор на бус. С.П. от Варна ще трябва да брои още 360 лева държавна такса върху уважения граждански иск, както и 800 лева разноски по делото. Решението е влязло в сила.

Кървавият екшън се разиграл на 10 август 2015 г. на главния път София-Варна. Пострадалият карал служебен бус и всеки понеделник пътувал с колега до Добрич. В злополучния ден около 9 часа двамата отново тръгнали със служебния бус.

След разклона за Лясковец лек автомобил, шофиран от жена, настигнал буса, изпреварил го, а веднага след това предприел рисково изпреварване на два камиона и един лек автомобил и рязко се прибрал вдясно. По пътя колата се опитала да изпревари буса, но не успяла. Шофьорът на буса направил знак с ръка на водачката, че предприема рискова маневра.

Няколко километра след това леката кола, вече карана от мъж, настигнала буса и му препречила пътя, принуждавайки го да спре. От автомобила изскочил мъж и извикал "Кажи, бе, търновец!". В следващия миг нанесъл удар с юмрук в долната челюст на водача на буса.

Последвал втори удар в лицето. Двамата се претърколили зад мантинелата и продължили да се търкалят по склона още десетина метра. След това побойникът отново започнал да нанася удари по лицето и по тялото на търновеца. Неговият колега се опитал да ги разтърве, но не успял.

През цялото време на инцидента пътуващата с подсъдимия жена, която до скоро шофирала лекия автомобил, седяла вътре в него и не направила опит да излезе и да въздейства на приятеля си. Колегата на пребития сигнализирал на тел. 112 за инцидента, като посочил и марката на автомобила, регистрационния му номер, както и дал описание на лицето, което нанесло ударите на колегата му. В Спешна помощ оказали първа помощ на потърпевшия и установили, че долната му челюст е счупена, като му били поставени шини.

При извършена справка в информационните масиви на МВР било установено, че процесния автомобил е регистриран на лице от Варна и малко преди инцидента е бил издаден фиш за допуснато нарушение от жената. Установило се, че тя е попаднала в полезрението на полицията по криминална линия по преписки, свързани с нея и бившия и съпруг.

Пребитият шофьор пък бил преместен на лечение във ВМА - София, където претърпял операция. Били му поставени шини, които носил повече от три месеца, не можел да говори нормално, както и да се храни и бил принуден да приема само течна храна със сламка. Съдебно - медицинската експертиза установила, че мъжът е получил отоци и кръвонасядания по лицето, гърба, носа и долната челюст. Имал и множество кръвонасядания по гърба и двете ръце, както и охлузни рани по гърба и по двете стъпала.

По време на делото жената, карала известно време колата, твърдяла, че не познава побойника, а че това било непознато за нея момче, което взела малко преди това на автостоп в района на великотърновското село Шереметя заедно с непознато момиче, които пътували за Варна. Съдът обаче не кредитира показанията на свидетелката.

„В последните няколко години в нашето общество зачестиха случаите на т.н. транспортно хулиганство, като ставаме свидетели на много случаи, в които агресивни шофьори стигат до саморазправа и нанасят побоища, а саморазправата увеличава риска от ПТП и нарушава обществения ред”, заявяват в мотивите си великотърновските съдии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право