Над 100 безплатни културни събития

Директорът на дирекция “Култура” в Столичната община Биляна Генова, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Тодор Чобанов представиха лятната културна програма на града. Снимка: Цветан Томчев

Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Организират огнен театър, светлинно шоу, кино под звездите и 55 концерта в парковете

Общината подкрепя инициативи с 3 млн. лв.

Над 100 безплатни културни събития организира в летния си календар Столичната община. Столичани ще могат да се насладят на огнен театър, светлинно шоу, кино на открито, концерти, театър, 26 изложби, някои от които на открито и др. “Всеки ден в София има няколко събития, голяма част от тях подкрепени финансово от общината. Само двата финансови инструмента-столична програма “Култура” и Културния календар са на стойност около 3 млн. лв., с които подкрепяме проекти”, поясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

За първи път общината събира в брошура предстоящите събития. “КалендАрт” се разпространява на различни места в града като хотели и ресторанти и на сайта a artsofia.bg. Има я и във вариант и на английски език. По думите на зам.-кмета на София Тодор Чобанов, чуждестранните туристи в София са много и голяма част от тях идват заради културни събития.

В културната програма са включени 30 детски представления, в които ще участва и публиката и 55 концерта. Събитията ще се провеждат на летните сцени в Борисовата градина, парковете “Заимов”, “Южен”, “Северен”, “Западен”, градината “Св. Седмочисленици”, площадите “Св. Неделя”, “Бански” и “Славейков”, пред НДК. Сред участниците е и “Жар Театър”, който ще представи огнено представление.

“Блок кино” пък ще проведе прожекции на открито на различни места в София. До 20 юли ансамбли от 11 страни участват във фолклорен фестивал “Витоша”. От 20-ти до 26-ти юли фестивал 180° ще представи познатите ни изкуства в различна светлина. През септември ще има светлинно шоу на пл. “Александър I”.

Коментари

Задължително поле