На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Над 100 военни поръчки на прокурор (ОБЗОР)

Над 100 обществени поръчки, извършени по времето на военния министър Николай Ненчев, са дадени на прокурор. Причината е открити нередности. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан Янев след приключването на двудневната годишна конференция на началника на отбраната в София.

Янев поясни, че проверяващите са изготвили  доклад за търговете в отбраната, който по тяхна препоръка освен на служебния премиер е изпратен и на държавното обвинение. Служебният министър на отбраната отказа да съобщи подробности с мотив, че ще свика пресконференция по темата.

„Труд“ научи, че сред разследваните обществени поръчки е и скандалната поръчка с дефектните парашути. До ден-днешен не е ясно защо след като от САЩ са ни предложили дарение 453 нови парашута – 380 с кръгъл купол и 73 летящи крила на стойност около 6 млн. долара, МО не е прекратило обявения търг. Далаверата гръмна в началото на 2015 г., когато стана ясно, че доставени от Германия парашути не отговарят на спецификацията на търга. Поръчката бе на стойност 1,6 млн. евро и бе прекратена само частично.

Под прицела на проверяващите е и търгът, обявен през август 2015 г. за доставка на храна и напитки за войската на стойност 25 898 608 млн. лв. за период от три години. До ден-днешен въпросната поръчка се атакува първо пред КЗК, а в момента и пред съда. Причината е, че методиката за оценка на офертите е напълно субективна, а в нея са вкарани абсурдни  и неизпълними критерии. В момента целият стокооборот е прекаран през „Военни столове“ и едва ли някой би могъл да каже на какви цени се осигурява храна за армията и колко пари се харчат за нея.

Одиторите са открили нередности и в поръчките за доставка и монтаж на оборудване, обзавеждане и инвентар за нуждите на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, в тази за доставка на полеви обувки и маратонки, както и за купуването на нови и рециклирани автобуси.

Николай Ненчев вече е подсъдим по две дела – за ремонта на двигателите на МиГ-овете в Полша и по поръчката за изработването на униформи.

„Труд“ научи, че предстои проверка и на неправомерните харчове, направени от Николай Ненчев за различни негови хрумвания. Едно от тях бяха лекциите за хибридната война, заплахата от Русия и евроатлантизма. Срещу 100 лв. хонорар на час за лектори бяха поканени Соломон Паси, Огнян Минчев, Илиян Василев, които трябваше да образоват публика в 16 града.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. хахах
    Параграф 22 …
    Докато военните се чудят как да оцелеят ..
    „земеделеца им продал парашутите …“
    Оплакват се само тези които се приземят „без парашут“

  2. Във ход е КОСТИНБРОД 2.Може и така да е ,но защо не след а преди изборите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.