10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

В Казанлък отбелязаха 130-тата годишнина на 23-и пехотен Шипченски полк

Христо Стоичков: Иван Вуцов беше човек с голям замах

Строителите с 20% по-високи заплати (обзор) 15 000 компании от бранша са в сивия сектор

Украйна готви визов режим за руснаците Той предвижда биометричен контрол и предварително уведомяване

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Висш севернокорейски генерал на среща с Помпео във Вашингтон

Ура, патките се завръщат! Три пъти повече патици тази година зимуват у нас

Грипът взе десетки жертви в Източна Европа

Антон Кутев: БСП няма проблем със самите изтребители, а с процедурата 1,3 млрд. лв. за "Хемус" ще бъдат разпределени без процедури, каза депутатът

Над 100 готвачи демонстрираха умения в Търново

Над 100 готвачи и ученици от професионални гимназии по обществено хранене се събраха в събота във Велико Търново. Национланата среща започна с водосвет пред катедралния храм „Рождество Богородично“ и шествие по главната улица, водено от военния духов оркестър на НВУ“Васил Левски“. След това участниците поднесоха цветя пред паметника „Майка България“ в старата столица. Организатор на проявата е Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/.

„Поводът е Международния ден на готвача, 20 октомври, който членовете на Световната асоциация на готварските общества / WACS/, отбелязват всяка година“, уточниха инициаторите.
„Интерес към професията на готвача има, но кадри няма. Професията не е лека, защото изисква себераздаване, а готвачите работят, когато другите хора почиват. С развитието на икономиката и увеличаването на туристическите дестинации, търсенето на квалифицирани готвачи нараства, което води до увеличение на заплатите в бранша“, коментира председателят на БАПГ Андрей Стоилов.

Той добави, че младите готвачи, които излизат от професионалните училища са конкурентноспособни и с добра подготовка, но професията изисква учене през целия живот, за да отговаря на изискванията на гостите.

Стоилов подчерта, че през последните години все повече се налагат системите за готвене във вакуум, което дава възможност, с контрол на температурата да се постигне ефектът на старата технология “ бавно готвене, на слаб огън“.

„Здравословното меню и ползването на био продукти в професионалните кухни вече е почти задължително условие за всеки добър ресторант в страната. Кой какво ще предпочете на трапезата си-постни ястия или месо, е личен избор. Храната обаче може обаче да е лечебно средство“, обясни Андрей Стоилов.

Празникът продължи в парк „Марно поле“ във Велико Търново с демонстрации на кулинарни умения и с дегустации.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.