Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Над 100 готвачи демонстрираха умения в Търново

Над 100 готвачи и ученици от професионални гимназии по обществено хранене се събраха в събота във Велико Търново. Национланата среща започна с водосвет пред катедралния храм “Рождество Богородично” и шествие по главната улица, водено от военния духов оркестър на НВУ”Васил Левски”. След това участниците поднесоха цветя пред паметника “Майка България” в старата столица. Организатор на проявата е Българската асоциация на професионалните готвачи /БАПГ/.

“Поводът е Международния ден на готвача, 20 октомври, който членовете на Световната асоциация на готварските общества / WACS/, отбелязват всяка година”, уточниха инициаторите.
“Интерес към професията на готвача има, но кадри няма. Професията не е лека, защото изисква себераздаване, а готвачите работят, когато другите хора почиват. С развитието на икономиката и увеличаването на туристическите дестинации, търсенето на квалифицирани готвачи нараства, което води до увеличение на заплатите в бранша”, коментира председателят на БАПГ Андрей Стоилов.

Той добави, че младите готвачи, които излизат от професионалните училища са конкурентноспособни и с добра подготовка, но професията изисква учене през целия живот, за да отговаря на изискванията на гостите.

Стоилов подчерта, че през последните години все повече се налагат системите за готвене във вакуум, което дава възможност, с контрол на температурата да се постигне ефектът на старата технология ” бавно готвене, на слаб огън”.

“Здравословното меню и ползването на био продукти в професионалните кухни вече е почти задължително условие за всеки добър ресторант в страната. Кой какво ще предпочете на трапезата си-постни ястия или месо, е личен избор. Храната обаче може обаче да е лечебно средство”, обясни Андрей Стоилов.

Празникът продължи в парк “Марно поле” във Велико Търново с демонстрации на кулинарни умения и с дегустации.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.