Над 100 миньори на протест заради неизплатени заплати

Над 100 миньори от мангановата мина „Оброчище” край добричкото село Църква отказват да влязат под земята заради неизплатени заплати. Протестът е от миналия четвъртък и продължава, докато работодателят не изпълни техните искания. Миньорите настояват да получат дължимите си трудови възнаграждения от началото на годината, както и ваучерите за храна от декември. Те настояват и за 30-процентно увеличение на заплатите.

"Водим се първа категория, а ни плащат минимална заплата от 460 и 490 лв. Най-дългогодишните миньори вземат едва 610 лв.Не се ли изпълнят исканията ни, ще блокираме пътя Добрич -Албена", казаха за "Труд" протестиращите. В мина "Оброчище" няма синдикати, няма сдружения, никой не смее да влезе, каза Гинка Василева, регионален председател на КНСБ в Добрич, с която миньорите се консултират в момента. Протестиращите са изпратили писма за проблемите си и до всички партийни централи по време на предизборната им кампания.

Концесионер на мина „Оброчище” е дружество„Евроманган" АД, което има сключен договор с държавата за подземен добив на манганова руда за 25 години. Находището край с. Църква е четвъртото по големина в света. На посочения мобилен телефон в сайта на фирмата никой не отговаря.

На 7 април 2015 г. в мина „Оброчище” на място загина 39-годишен работник, при срутване на скална маса под земята. След трагичния инцидент Инспекцията по труда откри 14 нарушения на трудовото законодателство. За отстраняване на нередностите бяха дадени 12 задължителни за изпълнение предписания и бе съставен 1 акт. 10 от установените нарушения са свързани с безопасността на труда в мината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони