Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 13 декември 2019

„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

Над 100 реконструктори идват на фестивала “Ежедневието на средновековен Търновград“

Повече от 100 реконструктори от страната и чужбина ще се включат във второто издание на фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград” от  30 юни до 2 юли на крепостта Царевец във Велико Търново. Атрактивното събитие се организира от Община Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново и СНЦ „Търновци“ – Велико Търново и тази година е под мотото Възходът на Калоян”.

В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа през средните векове ще участват групи и свободни реконструктури и занаятчии от страната и чужбина.

На Царевец ще се представят групите „Бели орлови“ от Белград, ,Република Сърбия, познатата  от миналогодишното издание група  “Ursului brun”(„Кафява мечка“) от румънската столица Букурещ и трансилванска група за „жива история“ „Черният дракон“. Във фестивала ще се включат и българските групи Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, Група  „Верени“ – София, „Средновековна крепост Туида” – Сливен, Проект „Св. Лазар“ и домакините от СНЦ „Търновци“ – Велико Търново.

Вълшебната музика на средните векове ще може да се чуе вечерта на 1 юли (събота), в Царския дворец по време на концерта на група „Ериней“.

Своите умения в старите занаяти ще демонстрират и свободните реконструктори Мариан Маньовски от София (изработване на сложносъставeн лък), Борис Бедросов от Бургас (майстор ковач, специалист по източни хладни оръжия и брони), Иван Рендаков от  Пловдив  (майстор по отливки от бронз, обработка на стъкло, бижутер), Емил Маринов от Шумен (майстор на студеното коване на цветни метали), Калина Атанасова от Варна (български средновековни костюми), Йордан  и  Жана Сивкови от Добрич (ранните български оръжия, облекла и нрави), Ивайло Енев от Русе (майстор-ковач на брони, шлемове и щитове), Надежда Николова от Шумен (майстор на бижута, облекло и аксесоари от периода на първо и второ българско царство), д-р Константин Колев от София (реконструкция на нормански воин  и наемник във византийската армия в периода XI-XIIвеки Стефан Стефанов от Шумен (майстор-резбар) .

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.