Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Над 100 случая на дизентерия и салмонелоза за месец

Храната от топлите витрини при неправилно съхраняване може да бъде опасна.

Над сто са официално регистрираните чревни инфекции в страната в рамките на четири седмици – от 29 май до 25 юни. Това показват данни на Министерство на здравеопазването. 107 са засегнатите от салмонелоза, а 17 – от дизентерия. Лятото е сезонът, в който зачестяват хранителните отравяния и инфекциите, затова трябва да бъдем внимателни по отношение на това, което консумираме.

02-02
Доц. Атанас Мангъров

Потърсихме за коментар доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София. Хранителното отравяне представлява заболяване, при което човек поглъща токсични вещества, които са се образували в неправилно съхраняван хранителен продукт, обясни той. „Във всеки хранителен продукт нормално се съдържа някакво количество бактерии, които обаче не са достатъчни, за да причинят заболяване. Но когато този продукт не се съхранява при правилни условия на ниска температура, тези микроби могат да се размножат и да доведат до натрупване на токсини, които да ни навредят”.
Хранителната интоксикация протича най-често с повръщане, диария и температура. Тя е сериозен проблем както за малките деца, така и за възрастните, защото се развива много бързо и е възможно човек да изпадне в шок, което налага спешно лечение. По-тежко протича, ако човек има придружаващо заболяване. „Ако имаме сърдечно-съдови заболявания или проблеми с атеросклероза, може да получим инсулт, затова е важно да се реагира навреме”, обясни доц. Мангъров.

Пациентите с хранително отравяне обикновено са в шок, затова целта на първо място е да се изведат от това състояние, да се възстановят кръвообращението и организмът от диария и повръщане. Няколко дни болният остава на диета, при която в продължение на 4-5 дни приема бисквити, солети, сухари в ограничени количества.

Най-тежкото хранително отравяне е ботулизмът. Обикновено се получава при консумация на домашно приготвен консервиран хранителен продукт, който може да бъде замърсен със спори на ботулизъм. Когато не е спазена технологията на производството на продукта, от тези спори могат да се развият вегетативни форми на клостридиум ботулинум – микробът, който причинява ботулизма. „Когато ботулиновите бактерии са се размножили и се образува ботулинов токсин, се получава много тежко ботулиново хранително отравяне”, поясни доц. Мангъров. При него се блокират нервно-мускулните синапси, човек не може да фокусира добре, да говори и да гълта, възможно е да се стигне и до летален изход.

За да избегнем хранително отравяне, специалистите съветват да съхраняваме продуктите в хладилник. Ако са замразени, може да се запазят по-дълго време, но е добре да се държат не повече от три дни в хладилник, и ако установим промени в миризмата, защото вкусът по-трудно се долавя, да не се консумират.
Хранителните отравяния често се случват в заведения за обществено хранене, ресторанти, където е възможно да се получи пробив в хигиената или в технологията на съхранение на хранителните продукти. „Обикновено тогава приемаме по 15-20 души наведнъж, като общото между тях е, че всички са яли едно и също”, казва доц. Мангъров. Затова е важно да избираме внимателно къде се храним и да избягваме места със съмнителна хигиена.

Опасни могат да бъдат и топлите витрини в магазините, ако храната не се съхранява правилно. Ако в тях има замърсяване или храните стоят един ден на топло във витрината, се създават добри условия да се намножат бактериите в храната и по този начин се стигне до интоксикация. Особено внимателни трябва да бъдем при избора на печени пилета, защото при тях има възможност да се получи фекално замърсяване при умъртвяване. На повечето места има строго определена технология на производството на тези храни и няма риск, но когато не са добре обработени термично, полусурови са или стоят един ден в топлата витрина, са опасни за прием.

Яйцата, храните, съдържащи яйца, както и млечните продукти, също са много чувствителни на съхранение, затова трябва да следим за неестествена миризма, цвят или консистенция, най-вече за съмнителна миризма. Ако е налице един от тези признаци, не трябва да приемаме храната.
„Внимавайте с какво се храните, съхранявайте добре продуктите си и избягвайте места със съмнителна хигиена”, обобщава доц. Мангъров.

Засилени проверки по Черноморието

02-3
д-р Георги Митев

По Черноморието вече текат усилени проверки за безопасността на храните. По морските ну курорти от началото на летния сезон те са общо 906, съставени са 62 предписания и 17 акта. Най-честите нарушения са свързани с нередовно водене на документацията по самоконтрол, без или непълна етикетировка, неспазване на общи хигиенни правила, както и неправилно съхранение на храни. Затворен е 1 обект за неправилно съхранение на хранителни продукти и храни с изтекъл срок на годност.

На територията на област Бургас, където търговските обекти са най-много в сравнение с другите области по морето, само през изминалата седмица са направени 259 проверки, каза пред „Труд” д-р Георги Митев, директор на областна дирекция по безопасност на храните в Бургас. Съставени са 4 акта, 3 от тях са за нерегистрирани обекти, като глобата за това е 3 000 лева. Често постъпват сигнали на граждани, на седмица те са около 7-8 на терирорията на областта, а в разгара на сезона са по-чести. Проверките по курортите ще продължат, предстоят внезапни проверки съвместно с всички отговорни институции, уточни д-р Митев.

Експерт по хранителни натравяния:
Не яжте тези 6 храни

02-5

Американският адвокат Бил Марлър, койтоповече от 20 години е работил по дела за хранителни натравяния, вече избягва някои продукти. Обяснението му – „не си заслужава рискът.“
Неотдавна американски медии обявиха храните, които Марлър избягва:

1. Сурови стриди

Марлър казва, че е виждал повече заболявания, свързани с консумацията на ракообразни в последните пет години, отколкото предишните две десетилетия. Виновникът: затоплянето на водата. Тъй като глобалните води се затоплят, микробите в тях се увеличават и в крайна сметка попадат в организма на хората, които са се хранили със сурови стриди.

2. Предварително нарязани или измити плодове и зеленчуци

Адвокатът ги избягва „като чумата“. Удобството е нещо хубаво, но колкото повече хора обработват храната, толкова по-големи са шансовете за зараза, така че рискът не си заслужава.

3. Сурови кълнове

Епидемиите, свързани с кълнове, са изненадващо обичайни с над 30 бактериални епидемии, главно салмонела и Е.coli, в последните две десетилетия. Марлър: Изобщо не ям кълнове.

4. Недопечено месо

Съжаляваме готвачи, но Марлър няма да си поръча недопечени пържоли. Според експерта месото трябва да бъде сготвено на температура от 71 градуса по Целзий, за да бъдат убити напълно бактериите, причиняващи E.coli или салмонела.

5. Несварени яйца

Всички, които си спомнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години на миналия век, знаят, че недоварените яйца не са добра идея. Според Марлър шансът да се натровите със сурови яйца днес е много по-малък, отколкото преди 20 години, но все пак не е изключено.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Хората все по-често са насърчавани да пият сурово мляко и сокове, тъй като, според някои експерти, пастьоризирането намалява хранителната им стойност. Марлър твърди, че пастьоризацията не е опасна, но суровите напитки могат да създадат риск, тъй като намаляването на мерките за безопасност означава повишен риск от зараза от бактерията, вируси и паразити.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.