Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Над 100 000 лева вложи община Свищов за ремонт на храмове

Снимки: Община Свищов

Община Свищов получи и вложи над 100 000 лева в ремонт на храмове през тази  година. Активното отношение и загриженост на общинското ръководство за състоянието на религиозните домове доведоха до реални резултати. През август Дирекция по „Вероизповедания” към Министерски съвет за пореден път отпусна на община Свищов финансова помощ за строително-ремонтни дейности на два манастира и една църква. Църквата „Пророк Илия“, манастирът „Петър и Павел“ и манастирът „Покров Богородичен“ получиха по 6000 лева за належащи ремонти на религиозните храмове.

За двата манастира това е втора субсидия и благодарение на отпуснатите средства манастирът „Покров Богородичен“ вече е с изцяло подновена покривна конструкция, улуци и водосточни тръби. Отпуснатите 18 000  лева са трети транш за община Свищов през 2017 година и с него общата сума, която е отпусната за ремонтни дейности става 97 000 лв.  През тази година по 10 000 лв. получиха и джамиите в село Вардим и в Свищов, което е показателно за етническата толерантност между религиите в общината.

Кметът  на крайдунавския град Генчо Генчев е категоричен, че когато се работи в екип и със стремеж към благородни дела, усилията неминуемо се увенчават с успех.

„Грижата за религиозните храмове е грижа за духовното израстване на един народ и всяко усилие положено в тази посока ще бъде възнаградено с разбирателство, толерантност и добруване на населението”, заяви Генчев.

Религиозните храмове в община Свищов години наред пустееха и се рушаха, докато през 2016 година, по инициатива на кмета Генчев, църковните настоятелства на няколко църкви и манастири в община Свищов, съвместно с кметовете по места изпратиха писма до Дирекция по „Вероизповедания” в Министерски съвет и съответно до Великотърновската епархия, с молба да им бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. В резултат, 6 църковни храма в общината получиха през 2016 година средства на стойност 43 413 лева и бяха ремонтирани. Най-вероятно, правомерното изразходване на строго целевата субсидия и навременното и отчитане на разходите дава основание на дирекцията по „Вероизповедания“ да гласува и тази година доверие на община Свищов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете