Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 21 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Над 1000 гастроентерологични ендоскопски процедури извършени за година в болницата в Горна Оряховица За периода са регистрирани над 50 новооткрити злокачествени образувания

Над 1000 процедури са извършени за 2019 г. в ендоскопския кабинет в Първо вътрешно отделение на горнооряховската болница.

„През кабинета са преминали пациенти с различни диагнози-гастрити, диафрагмални хернии, езофагитни промени, язви на стомаха и дванадесетопръстника, дивертикули на дебелото черво, хронични и уцерозни колити“, коментира гастроентерологът д-р Илко Костурков.

През изминалата година са извършени и 70 полипектомии.

„За периода са регистрирани над 50 новооткрити злокачествени образувания. „Някои от тях са диагностицирани на ранен етап, което дава възможност за пълното оздравяване на пациента. В други случаи те не са уловени навреме, което пък довежда до тежка и продължителна терапия“, обяснява още д-р Костурков.
Пациентите, прегледани в кабинета, са от целия регион – от общините Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица.

При навременна диагностика и адекватни мерки от страна на медиците, пациентът може да си спести редица усложнения. В тази връзка д-р Илко Костурков препоръчва всички пациенти с новооткрит анемичен синдром, продължителни коремни болки, кървене, нарушен ритъм на дефекация, веднага да се насочват към гастроентеролог за уточняване на проблема. Повече от 2500 български мъже и жени се разболяват ежегодно от рак на дебелото черво. Голям процент от тях търсят специализирана помощ, когато заболяването вече е в напреднал стадий.

„Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и да се лекува в ранен стадий. Открит в първи стадий, ракът на дебелото черво се излекува успешно в 90% от случаите“, е категоричен д-р Костурков.

Като профилкатична мярка в началото може да се извърши Тест за окултно кървене / FOBT screening/. Друг метод за инвазивна профилактика е видеоколоноскопия на цялото дебело черво, която може да бъде направена с венозна анестезия, като по време на изследването може да се извършват вземане на биопсии или безкръвни микрооперации – полипектомии при установени такива.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.