Над 1000 изпълнители участваха в националния фестивал „Столетово пее и танцува 2017”

Над 1000 изпълнители взеха участие в 10-ото юбилейно издание на националния фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува 2017”, което се проведе през уикенда на площад „Васил Левски” в карловското село.

На сцената на мегдана два дни се вихреха 55 фолклорни групи и индивидуални изпълнители и състави от цялата страна, а най-малката участничка в носия беше на 1 годинка и два месеца, а най-възрастната - на 90 години.

„Столетово пее и танцува” е събитие, организирано от местното читалище „Христо Ботев 1928г.”, със съдействието на Министерството на културата, Община Карлово и много фирми спонсори. „Вдъхновението идва от душата и от сърцето. Ако ти го носиш вътре в себе си, тогава ти носиш всичко. Всичко постигнато с много труд, упоритост и желание е олицетворение на идеята, какво всъщност трябва да правим днес, а именно да следваме мечтите си, защото рано или късно те се превръщат в реалност. Но не от тази обикновената и скучна реалност, а от тази, в която мечтите са истински, животът и истинските хора създават чувства, емоции, любов и красота от фолклорното ни богатство, за да я има България!“, заяви Мирослав Колев, председател на местното читалище и основен двигател на фестивала „Столетово пее и танцува”, който бе уважен от Царицата на розите Карлово-2017 Христина Караколева.

Целта на фестивала е да се съхрани родовата памет, традициите, националната ни идентичност, като същевременно читалищата да запазят утвърдилите се във времето художествени състави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България