Над 1000 консултации за кандидатстване по европроекти са дадени в Монтана за три години

Изграденият преди три години по европейска програма Областен информационен център в Монтана е предоставил досега сведения за кандидатстване по европроекти на над 1000 граждани. Основната задача на центъра е да предоставя безплатна информация за отворените за кандидатстване процедури и мерки, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, отчетоха от Областния информационен център. В периода от 2016 до 2018 г. експертите са разяснили условията за кандидатстване и разработване на проекти на посетители в офиса, на срещи, по телефона или имейл.

Центърът предоставя информация и за разпространението на добри практики, за оперативните програми и европейските фондове, обобщени данни за изпълняваните проекти на местно ниво, както и как една идея или намерение може да намери европейско финансиране. Най-много консултации са направени за започване на бизнес чрез възможностите за финансиране по „Програма за развитие на селските райони“ 2014 – 2020 г. и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. За трите години дейност на центъра са проведени 66 информационни срещи в общините от област Монтана, 6 срещи с местните и регионални медии и три годишни пресконференции. Екипът е участвал и организирал 10 събития в партньорство с други местни организации, 20 общи инициативи на мрежата областни центрове и информационни дни на управляващите органи на Оперативните програми, работни посещения и др.

Областният информационен център – Монтана е финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ 2014 – 2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Стойността на проекта е 314 966 лева, като към момента изплатените средства са 273 392 лева. Община Монтана ще кандидатства по процедура за продължаване на дейността на националната мрежа от 27 областни информационни центъра през периода 2019-2021 г. Така центърът ще продължи да предоставя актуална, безплатна и експертна информация относно възможностите за финансова подкрепа със средства от европейските фондове, заяви зам. кметът на Монтана Тихомир Антонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България