Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето 60% от сключените сделки са с нашенци

Намериха корозирал снаряд във вилна зона „Киноцентъра“ в София

Десет адвокати бранят Баневи в спецсъда (обзор) Оставиха приватизатора в ареста

Трима работници пострадаха след падане от покрив в Чепеларско

Тарашат Кресна за изборен туризъм

Албин Курти: Несправедливо е Албания и Северна Македония да не започнат преговорите за присъединяване към ЕС

Премиерът на Испания посети Барселона Педро Санчес отказа да се срещне с лидера на Каталуния

498 жертви на пътя от началото на годината Младеж загина край Златица

Дневният център за деца с увреждания в Свищов представен в Германия като добра практика

Българин, търсен в Гърция, оставен само с мярка „подписка“

Еврокомисията ще препоръча отпадане на мониторинга над България

Над 1000 потребители на социални услуги в Шумен

Снимка: Архив

408 души в община Шумен работят за реализиране на пет социални проекта в община Шумен и полагат грижи за над 1000 възрастни и деца. Най-големият социален проект е „Подкрепа за независим живот“, финансиран с близо 1 млн.лв. При него чрез почасови грижи са обхванати 420 нуждаещи се възрастни хора.

По друг проект, с който общината се гордее, че помага на 60 деца с увреждания и техните родители, е създаден Центърът за ранно детско развитие. Той се помещава в детска градина „Пчелица“. Усилията на рехабилитатори и социални работници са насочени за подобряване двигателното развитие на деца, към предотвратяване на изоставянето им и стимулиране, и помощ на техните родители. С 365 000 лв. дейностите ще продължат до ноември догодина.

По областния проект „Приеми ме“ община Шумен е водеща в регина и 13 социални служители са поели грижата за 144 приемни семейства. В тях се настаняват от бебета до 18-годишни. В община Шумен успешно се реализира и Обществена трапезария за социално слаби, която осигурява топъл обяд за 120 души. Проектът е без лимит и може да поеме още нуждаещи се, каза зам.кметът на Шумен д-р Светлана Маркова.

Отделно в Домашния социален патронаж са наети 28 души, а те са поели грижата за изхранването на 300 пенсионери. Има възможност за увеличаване на капацитета му и обхват на повече нуждаещи се, казват от кметството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.