Над 120 млади автори влизат в оспорвана надпревара за наградите в петото издание на конкурса на Център „Алеф”

Над 120 ученици от 30 населени места в България изпратиха творбите си за участие в Петия литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Сред тях са както много дебютиращи в този формат на изява, така и познати имена от предишни конкурси. Традиционно най-активни са учениците от Кърджали, Разград, Пловдив и София. Отличници по участие тази година са Русе и Бургас.

Темата на конкурса, посветен на 75 години от спасяването на българските евреи и в памет на загиналите в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, предостави възможност на младите хора да се пренесат чрез въображаема машина на времето назад или напред в годините. Те успяха да се концентрират върху събитията в България през 1941-1943 година, да осмислят генезиса на акта на спасение на българските евреи, да се поставят в подобни ситуации и да приемат роли, които биха изиграли при евентуално стечение на подобни обстоятелства в бъдеще.

Работилите по темата „Аз бях един от спасените” 35 средношколци са извършили и изследователска работа, като са издирили очевидци от събитията през 1943 година и записвайки техните разкази са добавили нови факти към страниците на българската история.

Най-много ученици – 55 – са писали по темата: Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а ?

Да прозрат в бъдещето и да се опитат да прогнозират своето поведение при подобна ситуация са избрали 32 от младите автори.

Конкуренцията и тази година е изключително сериозна. Цифрите сочат, че най-много са претендентите за призово място от Русе. Може би има значение фактът, че носителят на първа награда от четвъртото издание на конкурса Мануил Касабов, който участва в световен младежки форум в Израел, е техен съгражданин.

Популярността на литературният конкурс продължава да расте с всяко следващо издание. „Най-голямото удовлетворение за организаторите е не само броят участници, но и творческата интерпретация на темите, която говори за сериозен размисъл по отношение на ценностната система и отговорността на младите за бъдещето на човечеството. Творбите показват още старание и амбиция да се покаже добра езикова култура”, споделя Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Сега думата има компетентното жури: Михайлина Павлова - редактор в БНР, програма „Христо Ботев”, главен редактор на вестник „Еврейски вести” и на списание  La Estreya, и членове Румен Леонидов – поет, публицист и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.

Кои са се справили най-добре, ще стане ясно на 11 април, когато на тържествена церемония в Бургас ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България