Над 1200 полицаи ще участват утре в операцията по премахване на лагера "Джунглата" край Кале

Утре сутринта френските власти започват премахването на бежанския лагер в Кале, станал известен като "Джунглата". Операцията ще продължи поне една седмица с участието на общо 1250 полицаи. Има опасения, че някои мигранти ще откажат настаняване във френски приемни центрове и ще настояват да преминат във Великобритания. Снощи се стигна до сблъсъци с полицията, която ще използва сила при отказ за напускане на района. Белгия, от своя страна, вече превантивно укрепва границата си, за да не допусне проникване на бегълци от Кале.

6 400 души, включително 1 300 малолетни ще бъдат евакуирани от утре, преценяват френските власти. През нощта напрежението ескалира- около 50 мигранти атакуваха полицията с камъни и бутилки, силите на реда отговориха с димни гранати и палки. Подобни сцени засилват опасенията, че утре ще се стигне до масови безредици.

Междувременно властите раздават 10 хиляди листовки с указания към обитателите. Тази нощ затварят училищата и църквите в лагера. От осем часа утре мигрантите ще бъдат изпращани в хангар с площ от 3 хиляди квадратни метра, разделен на три сектора. На входа с насочване чрез пиктограми ще бъдат разделяни на четири категории - възрастни, деца без придружител, семейства и хора в уязвимо положение.

После на всеки един ще бъдат предложени два района за настаняване и цветна гривна в зависимост от направения избор. За транспортирането са наети 60 автобуса. Престоят на всеки мигрант в центровете струва 25 евро на ден, при отказ за настаняване Франция предлага помощ за доброволно завръщане в родните страни.

Тази седмица Великобритания прие близо 200 деца без придружител от лагера в Кале. Една четвърт от тях са по силата на законодателна поправка от май, носеща името на политика Алф Дъбс, която Лондон прилага за първи път. Тя предвижда прием на деца само на базата на риска за тях, без изискването на Дъблинския регламент за роднини на Острова.

Йоханес Мартенс - бенедиктински монах, Белгия: Самият аз придружих някои от малолетните за регистрация в службите. Някои отказаха, малко са уплашени. Чакат да видят първо какво става с другите. Надявам се и останалите да се регистрират за да отидат в Англия по законен и сигурен начин.

От другата страна, на Ламанша се чуха гласове, че някои от приетите досега малолетни изглеждат на повече от 18 години. Правителството отхвърли предложение на британски депутат възрастта да се установява чрез зъбни тестове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа