Над 1/4 от американците се опасяват от гражданска война

Доналд Тръмп води с 47 на 45 процента пред Камала Харис, показва обявено вчера проучване на в. “Уолстрийт джърнъл”.

След президентските избори на 5 ноември

Проучване дава преднина на Тръмп

Повече от 1/4 от американците смятат, че в САЩ може да избухне гражданска война след президентските избори на 5 ноември. Това показва анкета, поръчана от британския в. “Таймс”.

Опасенията, че може да се стигне до насилие, се споделят от 27% от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че познават някой, който може да грабне оръжието, ако смята, че републиканският кандидат Доналд Тръмп е бил измамен при гласуването след по-малко от две седмици. 5% смятат същото, в случай че преценят, че кандидатката на демократите Камала Харис е измамена.

Проучването на “YouGov” установило, че 84% от гласоподавателите в САЩ смятат, че Америка е по-разделена, отколкото преди 10 години, като само 5 процента са на обратното мнение.

Дискусията за потенциален конфликт, причинен от дълбоко поляризираното състояние на политиката на САЩ, се зароди след като на 6 януари 2021 г. стотици поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия в опит да забавят официалното ратифициране на изборната победа на Джо Байдън.

“Таймс” цитира Барбара Уолтър - историк, експерт по Американската гражданска война от 1861-1865 г., според която “американците са много по-близо до гражданска война, отколкото мнозина биха повярвали” и това се дължи на “политическия екстремизъм, конспиративните теории, разпространението на оръжия, войнстващите групировки и ерозията на вярата в правителството и демокрацията”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка