Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Албанският президент: Гордея се с Харадинай и съм убеден в неговата невинност

Кола с турски граждани излетя от магистрала „Тракия“

Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация Навършват се 50 години от кацането на Луната

Проверяват пазарите в София заради африканската чума

Мълния порази англичанин край Сандански, екип на ПСС го спаси

Томислав Дончев: Хакерската атака срещу НАП цели да дестабилизира държавата

Над 1400 стари сгради в София са паметници на културата

Арх. Здравко Здравков – главен архитект на София

Голяма част от старите сгради в София са в добро състояние, но поне 200 от тях се нуждаят от спешна реставрация, укрепване, обновяване. Главният архитект на София Здравко Здравков и Малина Едрева (общински съветник от ПП ГЕРБ) проведоха разяснителна кампания за целите и задачите на новия пилотен проект „Културно наследство” на Столична община за възстановяване на стари сгради, които притежават статут като Паметници на културата. Дебатът със собствениците на подобни важни обекти в район „Средец” се състоя на 2 юли в читалище „Славянска беседа”.

Арх. Здравко Здравков и Малина Едрева (председател на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет)

Програмата „Културно наследство” е качена на сайта на Столична община в направление „Архитектура и благоустройство” и може да бъде разгледана свободно. Общият период на финансиране ще бъде 3 години. Чрез специално изработена мултимедия арх. Здравко разясни на присъстващите над 100 собственици и управители на етажна собственост най-важното от програмата: цели и принципи, необходими дейности за изготвяне на инвестиционен проект, реставрация, консервация и социализация на сградите, начин на кандидатстването – условия и ред за финансирането. Важно беше да се отбележи, че по тази програма могат да кандидатстват имоти, които са частна, общинска и държавна собственост. Те трябва да са паметници на културата от национално, местно или ансамблово значение. Има и четвърта категория – „За сведение”. Когато сградата е собственост на повече от 1 лице, необходимо е 100% съгласие на съсобствениците.

При разработването на програмата е използван чуждестранен опит: от Франция и Италия. Идеята е да се спре налагането на санкции към недобросъвестни собственици, а да бъдат стимулирани да се погрижаг за имотите си.

В експозето си арх. Здравков подчерта: „Винаги пред нас е стояла задачата да подпомогнем собствениците с допълнително стимулиране, а не да водим съдебни битки с тези, на които сме наложили санкции. Първата стъпка на програмата е подпомагане на собствениците за изработване на инвестиционни проекти – цялата процедура: стартиране на процеса, намирането на проектанти, издаване на виза, съгласуването й, одобряването от Министерството на културата, достъп до сградата, изработване на конструктивните устройства, паспортизирането на сградата, самия проект и упражняване на авторски контрол. Това ще бъде за сметка на Столична община”.

Арх. Здравков обясни принципите на продаване на въздуха над подобни сгради в Италия, Гърция и Израел, което подпомага общините да влагат средства в реставрация на паметниците на културата. Ангажиментите на Столична община ще включват и избиране на изпълнителите, които трябва да имат специален статут, за да извършват ремонти на паметници на културата.

Бяха зададени множество въпроси от собственици на сгради на бул. „Витоша”, ул. „Загоре”, ул. „Добруджа”, „Христо Белчев” и др.
В процеса на развитие на програмата ще настъпват промени, тя ще бъде надградена в зависимост от конкретните случаи. Програмен съвет ще ръководи целия процес, като до края на 2019 г. трябва да са подготвени всички формуляри и критерии за кандидатстване. Програмният съвет ще привлича и външни експерти – един вид жури, което да определя рецепиентите. Един координатор ще осъществява връзка с гражданите и Програмния съвет. Собственикът ще участва при създаването на проектната документация. Работата по адмистративните задачи (формуляри, методология за кандидатстване) ще приключи през септември 2019 г. и цялата информация ще бъде качена на сайта на Столична община. Собствениците, които са спечелили проект, трябва в тригодишен срок да реализират обновяването и реставрацията на сградата. В противен случай ще трябва да върнат изразходваните средства по тяхната документация. Разходите по една проектна документация ще възлизат между 50 000 – 70 000 лева.

Всички въпроси на гражданите бяха записани и ще бъдат съобразени при довършване на методологията за кандидатстване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.