Над 145 хил. са двойките с репродуктивни проблеми

Средно 60 хил. жени у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка

Над 145 хиляди двойки в България (всеки шести човек) не могат да имат дете или срещат големи затруднения да заченат заради репродуктивни проблеми. Данните бяха изнесени от сдружение "Зачатие", което ежегодно организира в различни градове на страната Ден на репродуктивното здраве, като осигурява за посетителите информация и безплатни консултации с водещите български специалисти по стерилитет.

Проблем на част от двойките у нас е нуждата от донорска яйцеклетка. През последните пет години в страната са се родили над 1000 бебетата с помощта на такова донорство. Но ако тогава е ставало въпрос за 30-40 000 нуждаещи се семейства, сега те са вече 50-70 000 съобщиха от фондация "Майки за донорството".

Припомняме, че по-рано този месец лично премиерът Бойко Борисов съобщи, че лимитът за държавно финансиране на инвитро при двойки с репродуктивни проблеми отпада след извършена законодателна промяна. Кабинетът прие промените в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими според специалистите процедури.

Експертите говорят за стерилитет в медицината, когато при двойката не настъпи забременяване след 1 година редовни опити за зачеване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България