В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Над 1,5 млрд. лева усвои България от ЕС

9% изпълнение на оперативните програми 2014-2020
Брюксел дава достъп на страната ни до общо 15 млрд. лева за седем години

България е усвоила малко над 1,5 милиарда лева от всички средства от еврофондовете по оперативни програми за периода 2014-2020 година. Това показва проверка на “Труд” в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН).

За седемте години Брюксел ни дава достъп до над 15 милиарда лева финансиране по 12 оперативни програми, като към 2 май 2017 година страната ни е стигнала общо до 9,02% изпълнение, договорените средства са 40,35% за над 7,1 млрд. лева, а получените траншове са за общо 10,04%.

По три от оперативните програми – фонд “Убежище, миграция и интеграция”, “Програма за морско дело и рибарство” и фонд “Вътрешна сигурност”, процентът на изпълнение е почти нулев, логично идва и фактът, че все още страната ни не е получила нито стотинка по тях.

България обаче е отличник по програмата “Инициатива за малки и средни предприятия”, която е с бюджет 199,4 млн. лв., договорените средства са 100%, а платените стигат 90%.

Нещата при оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” изглеждат така – общият достъп до европейските пари е за над 2,1 млрд. лева, а от тях сме договорили 43%, или малко над 1 млрд. лева. 14,40% е изпълнението по програмата, а изплатените средства са малко над 285 млн. лв.

Сравнително бавно върви усвояването на пари по оперативна програма “Околна среда”, където са договорени 21%, но процентът на изпълнение е едва 2,83.

Ниска остава и успеваемостта на страната ни по програма “Добро управление”, където България може да усвои 558 млн. лв., досега е договорила 28% от тези пари, но процентът на изпълнение е 2,95, а получените средства от Брюксел са малко над 33 млн. лв.

Статистиката не е добра и за оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, където при договорени над 24% страната ни е изпълнила едва 3,52% от работата, а парите, които сме усвоили, са 54 млн. лева при достъпни над 1,1 млрд. лева общо до 2020 година.
Договаря

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.