Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Над 150 деца и родители се включиха в заключителния празник по проект „Толерантни и единни заедно и във всичко“ на Община Свищов

Административния договор №BG05M2OP001-3.001-0055, който беше подписан от Генчо Генчев-кмет на Община Свищов и министъра на образованието и науката през м.Август 2016 г., с период на изпълнение 14 месеца, приключи на 2 октомври 2017г. Общата стойност на финансираните дейности е 305 486 лева. Проектът се изпълняваше в партньорство с ЦДГ „Зорница“-с.Ореш и „Фондация ЕКИП“.

На 01.10.2017 г. от 10:00 часа в Спортната зала на гр.Свищов се проведе празник под мотото: „За етническа и социална толерантност“, в който децата представиха част от уменията придобити в допълнителните занимания в направленията танци, рисуване, музика и театър пред своите връстници и гости.

Уникална по своите емоции и неповторима беше тази изява за децата от с. Ореш, с.Овча могила, с.Драгомирово, с.Морава и децата от с Червена. Извън пределите на своите села, на мащабна сцена, заедно с други деца и родители те изпълниха неделната утрин с детски смях, танци, стихове и глъч. Пред зрителите се представи театрален етюд за силата на родителската любов и неподкупността на синовната вярност. Децата изпълниха танци и игри, които независимо от културната принадлежност към други народи, бяха вплетени в обединяващо общо изпълнение. Съвместно с родителите четоха басни от „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон, подреждаха пъзели по тях. Без състезателен елемент бяха игрите, но ентусиазма за участие в „Познай гласът на мама“ беше повече от заразителен.

Този празник беше естествен завършек на продължилите четири последователни дни, от 25 до 28 септември, заключителни мероприятия по проект: „Толерантни и единни заедно и във всичко“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, с подкрепата на Европейския социален фонд, по процедура „ПОДКРЕПА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА НА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ“

Проектните дейности включваха допълнителни занимания в четири основни направления-музика, танци, театър и рисуване. В тях работиха заедно деца от различни етнически общности, за да съхранят и развият културната си идентичност. Проведе се допълнително обучение по български език. Чрез използване на иновативни, специално разработени индивидуални програми и интерактивни технологии за усвояването на български език от деца, за които не е майчин, се допринесе за изравняването на нивото на езикова подготовка и равен старт за децата в училище

Това допринесе за преодоляване на трудностите при общуването и е нова възможност за плавно усвояване на учебното съдържание в първи клас. Това ще предотврати бъдещо отпадане на деца от образователния процес поради неразбиране на преподавания материал.

Осъществиха се дейности по психологическа и медиаторска подкрепа за децата и семействата. Приобщаването на родителите към образователната система създава условия за пълноценното изграждане на децата. Съхраняването и развиването на културната идентичност в мултикултурна и толерантна среда ще спомогне за бъдеща успешна професионална, социална и творческа реализация. Екипът за изпълнение на проекта положи усилия за насърчаване участието на родителите в съвместни организирани дейности, като предпоставка за повишаване на доверието и преодоляване на негативното отношение към образователните институции и общността.

Бяха закупени народни носии, обувки, костюми за танци, книжки, дидактични помагала. Подготвени и разпространени брошури и информационни материали за преодоляване на негативните нагласи в общуването.

Всяко дете участвало в проекта получи раница и книжки, помагала и материали от кмета на община Свищов г-н Генчо Генчев, бенефициент по договора. В обръщението си към децата, той сподели, че е повече от символика провеждането на празника именно на 1 октомври- Световен ден на музиката, поезията и международен ден на възрастните хора. Кметът ги увери, че най-важното е да сме заедно и единни, независимо от етнически, социални, религиозни или културни различия. Изрази благодарност към екипа, експертите, специалистите и родителите, които участваха в реализацията на проекта и положиха усилие за неговото успешно финализиране. За да гарантира устойчивост на постигнатите резултати, ръководството на Община Свищов е подписало партньорско споразумение, което ще осигури и в бъдеще посещение на специалисти от „Центъра за обществена подкрепа“ – Свищов за осъществяване на психологическа подкрепа на децата от предучилищна възраст и техните семейства.

Генчо Генчев пожела на децата да използват получените подаръци и помагала за да продължат своите занимания и да надграждат придобитите знания и умения.

През периода на изпълнението на проекта бяха разработени и разпространени информационни материали и брошури за преодоляване на негативните стереотипи на етническа и социална нетърпимост. Те ще допринесат за популяризиране на толерантност и добронамереност в общуването. Същите се разпространяват в Община Свищов, в училищата и детските градини, в ЦОП, ЦСРИ и др.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.