Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъжа, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Над 150 млади лекари обучени за работа с научни данни Инвестициите у нас в клинични проучвания са 350 млн. щатски долара през 2015 г.

Над 150 млади лекари преминаха обучителен курс за работа с резултати от научни изследвания в областта на здравеопазването. Става въпрос за придобиване на умения за систематична оценка на надеждността и приложимостта на резултатите от трудове и публикации.

Курсът – “THE POWER OF EVIDENCE” бе проведен на 1 и 2 декември в София. Той е насочен към млади специалисти, работещи в няколко терапевтични области – пулмология, кардиология, неврология, офталмология, дерматология и ревматология.

Целта е участниците да могат да откриват, тълкуват, оценяват и прилагат резултатите от научни изследвания в областта на здравеопазването; да развиват умения, необходими за вземане на клинични решения въз основа на наличните научни доказателства.

Водещ на курса бе д-р Нариндер Госал. Тя завършва медицина в Ливърпул. Притежава солиден опит в обучението на медицински специалисти в умения за критична оценка на научни данни в медицината, което я прави международно признат експерт в тази област. Д-р Госал води редовни курсове във Великобритания, САЩ, Близкия изток, Сингапур, Малайзия, Хонконг, Нова Зеландия и Австралия. През септември 2012 г. в Лондон книгата є The Doctor’s Guide to Critical Appraisal (Ръководство на лекаря за критично оценяване) печели първото отличие в категория “Основи на медицината” в Наградите за книги на медицинска тематика на Британската медицинска асоциация.

Курсът “THE POWER OF EVIDENCE” се финансира от Новартис и е поредната инициатива на компанията в подкрепа на младите лекари за развиване на нови умения у тях. Изграждането на подобни умения е важно за медицинските специалисти като водещи изследователи, които участват активно в развойната дейност в България.

Инвестициите в клинични проучвания продължават да нарастват с всяка изминала година. По данни за България от 2015 г. те възлизат на около 350 млн. щатски долара.
Тези проучвания са не само научно-изследователска дейност, но и реална терапевтична възможност за пациентите, както и допълнителен финансов ресурс за здравната системата. Курсът поставя въпроса и за работа с данни от реалната практика, което налага нуждата от нови умения и различен начин на мислене.

Перспектива
Решения в
здравеопазването

„Новартис се стреми да предоставя цялостни решения в здравеопазването, което превръща компанията в успешен партньор за медицинските специалисти, пациентите, институциите и обществото”, сподели д-р Христо Трунчев, президент на Новартис за България във връзка с проведения обучителен курс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.