Над 150 пожара за ден в адската жега

Оранжев код за високи температури в 6 области, остава много топло и през следващите дни

В Изворище изгоряха къщи и над 700 декара гори

Само за едно денонощие в адската жега да лумнали над 150 пожара, съобщиха от МВР. От “Пожарна безопасност и защита на населението” предупреждават, че опасността остава много висока и през следващото денонощие.

През целия ден продължиха действията по изгасяването на големия пожар край бургаското село Изворище. Стихията се разви на фронт от над един километър и изпепели 700 дка горски насаждения. В борбата с пожара участват 10 пожарни екипа, доброволци и техника от община Бургас, както и селскостопански машини от местни производители. Огънят е унищожил повече от 10 къщи, постройки и бараки, както и десетки фургони.

Продължи и гасенето на пожара, избухнал в сряда сутринта край пловдивското село Поповица. Огънят тръгна от фуражните складове до кравефермата край селото.

Синоптиците предупреждават, че опасните жеги продължават и утре. За 6 области на страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Благоевград утре е обявен оранжев код за много високи температури – там се очаква максималните стойности да са около и над 37 градуса.

Във всички останали области е в сила жълт предупредителен код, като се очаква максималните температури да са между 34 и 37 градуса.

Над Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури там ще са доста по-приятни - 29-32 градуса. Горещините ще продължат до неделя, в понеделник на някои места ще превали слаб дъжд.

 

Суша налегна Пиринско

Десетки села на воден режим

Летните горещини доведоха до сериозно засушаване на водоемите в Пиринско. Така десетки села минаха на режим на водата, но причината основно е в това, че масово хората поливат ниви и градини с питейна вода. В селищата където има сериозен режим, кметовете осигуриха водоноски. Рестрикциите не пожалиха дори монасите от Роженската света обител в Санданско, и там забраниха поливането и ги призоваха да пестят водата. Предвидени са сериозни санкции, за онези, които бъдат заловени да поливат нерегламентирано.  Благоевградските села Българчево и Зелен дол се опитаха дори да протестират срещу водния режим, но стана ясно, че няма как да им бъде осигурена вода, която я няма и не се пести.

 

Безводие и в Кюстендилско

Безводие заплашва селата и в Кюстендилско. Заради сушата и нерегламентирано поливане на градините с питейна вода, стотици хора са на воден режим.

Най-тежко е положението в село Дворище. Налага се хората си носят вода от близките села, в които все още няма режим на водата.

В засегнатото село Дворище живеят над 100 души, по-голямата част от които имат градини. Заради сушата кметът на общината забрани поливането с питейна вода и определи глоба от 500 лева за нарушителите.

От ВиК-Кюстендил са категорични,че проблемът с липсата на вода идва от многото незаконни отклонения.

В Асеновград седем села остават на воден режим заради сушата и намаления дебит на водоизточниците. Повече от месец пресъхват чешмите в Червен, Тополово, Новаково, Горно и Долнослав, Конуш и Избегли.

 

Смущения

Магнитни бури ни мъчат утре

Магнитни бури ни връхлитат през следващите дни, сочат геомагнитните прогнози. Пикът на явлението ще бъде утре, но влиянието му ще се усеща и през уикенда, макар и по-слабо.

Лекарите предупреждават, че магнитните бури може да имат негативни последици върху по-чувствителните хора и често предизвикват световъртеж, гадене, главоболие и дори депресия. Най-податливи са възрастните хора, децата и хронично болните.

При някои хора магнитните бури повишават и кръвното налягане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България