Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Над 1500 италианци избраха да живеят в България – ето какво ги доведе у нас

Италианците поемат отново пътя на имиграцията. Не е продължение на далечното минало, а неочаквано явление, защото за последните десет години се регистрира прираст от почти 55% или близо 5 милиона италианци са напуснали своята родина. Това показва статистиката на Адресната служба за живеещите в чужбина италианци към външното министерство и отчетът на фондацията „Италианци по света”.

Отбелязва се, че само за една година, броят на постоянно живеещите в чужбина италианци се е увеличил с 6,2%, което е равно на над 107 000 души за 2015-та година. Голяма част от имигриращите са между 18 и 34-годишна възраст, но като прираст за напускане на страната отчитат всички възрастови групи. Причината за това е не само безработицата, която сред младите хора е 39%. Дължи се и на желанието за реализация в труда и образованието, за което само през миналата година 40 000 млади италианци са избрали да живеят в чужбина.

Темата развълнува дори спортния ежедневник „Гадзета дело спорт”. Той разкрива любопитни и същевременно сериозни причини, младите хора да напускат Апенините:

„Нашата страна е несправедлива, защото не е важно дали нещата се правят добре и не са от значение достойнствата на човека. Имат значение приятелствата, препоръките, да се стои в посоката на вятъра, качествата да се адаптират с компромиси, уменията за движение в лабиринта на системата”.

Според специалисти по демография, ако Италия продължава в тези имиграционни ритми, населението на страната до 40 години ще намалее с 3 000 000 души. Отделно се отчита, че раждаемостта намалява и, че нацията остарява. Куриозен е случая със сицилианските градчета Ликата и Фавара, където 40% от населението живее в чужбина, а най-много се имигрира от северните области Ломбардия и Венето.

Разтревожен, президентът на Италия Серджо Матарела определи явлението като знак за обедняване и каза, че е важно младите да се завръщат. Засега, предпочитаните страни за водене на по-успешен живот са Аржентина, Германия, Швейцария и Англия.

В България, според официалните данни, живеят 1523-ма италианци, 80% от които постоянно пребиваващи, а 12% родени у нас. Причините да изберат нашата страна както пише не само специализираното електронно издание „Пенсионери в чужбина” са все хубави: „добрата кухня, археологическите обекти, черноморските брегове, горите, поречието на река Дунав, съкровищата под закрилата на Юнеско“.

Посочва се, че климата в нашата страна е много приятен, а освен това, България е рай за италианския пенсионер, защото стандарта на живот у нас и съответната данъчна система създават условия на спокойни старини за него. Само здравеопазването не е на нивото на Италия, смята изданието, но все пак България има големи предимства, едно от които е и близостта ѝ до Апенините.

Статистиката сочи още, че по света живеят близо 500,000 италиански пенсионери, които получават пенсиите си в чужбина и напоследък България стана една от привлекателните страни.

/БНР/

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Аз познавам само двама италианеца. Значи остават още 1498 неидентифицирани. И двамата живеят в София. Освен това има и един норвежец. Моля да се изследва какво е положението с норвежците у нас. Смятам че в скоро време ще ни превземат. Няма ли да рипнем: „България за българите!“

  2. Вярно Италия няма море и това ще да е основната причина за заселването на италианците. Другата причина археологическите находки са само в наш плюс. В Италия историята започва от Гарибалди насам.А за добрата ни кухня да не говорим. Българският гювеч и имамбаялдъто са прочути наравно с карнобатската пица и панагюрската паста. Чувам че и по отношение на мафията италианците има какво да научат от България. Тогава вече ще има истинско стълпотворение от италианци от всички възрастови групи.

  3. “Чувам че и по отношение на мафията италианците има какво да научат от България. Тогава вече ще има истинско стълпотворение от италианци от всички възрастови групи.“
    Ххахаха, Марио е прав:) А ние как да сме сигурни, че вече двете мафии не са се обединили и не работят заедно..:)? В България няма кой да попречи на разните националностни мафиоти–милицията/полисмените съществуват само проформа/на хартийка:)) подобно е и с кривосъдието:)))

  4. Стигнах до „Имигрират ОТ ломбардия и венето“ и спрях да чета.

  5. Вие нормални ли сте? Тази статия прилича на ТВ новините, ме българите масово се завръщали от чужбина – и снимаха някяква жалка трудова борса (с чужди фирми) и се оказа , че на нея имало около 5 мамини рожби, на които животът в чужбина им е тежък, понеже там не важат връзките на родата. Сега от 500,000 пенсионери по света у нас имало 1,500 и това означава, че е масово. Чрез вестниците няма как да излъжете народа, че живее добре. До вчера бях в Гърция за седмица и искам да кажа на написалите тази глупост, че не исках да се връщам. А това е държава в криза, която пак същите наши вестници изкараха, че всеки момент ще стане по-зле от България и всички гърци ще си счупят краката да идват у нас. А те идват у нас само заради евтините ку…ви.

  6. По-добре италианци. Италия е в европейския съюз.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.