Над 1500 италианци избраха да живеят в България - ето какво ги доведе у нас

Италианците поемат отново пътя на имиграцията. Не е продължение на далечното минало, а неочаквано явление, защото за последните десет години се регистрира прираст от почти 55% или близо 5 милиона италианци са напуснали своята родина. Това показва статистиката на Адресната служба за живеещите в чужбина италианци към външното министерство и отчетът на фондацията „Италианци по света”.

Отбелязва се, че само за една година, броят на постоянно живеещите в чужбина италианци се е увеличил с 6,2%, което е равно на над 107 000 души за 2015-та година. Голяма част от имигриращите са между 18 и 34-годишна възраст, но като прираст за напускане на страната отчитат всички възрастови групи. Причината за това е не само безработицата, която сред младите хора е 39%. Дължи се и на желанието за реализация в труда и образованието, за което само през миналата година 40 000 млади италианци са избрали да живеят в чужбина.

Темата развълнува дори спортния ежедневник „Гадзета дело спорт”. Той разкрива любопитни и същевременно сериозни причини, младите хора да напускат Апенините:

„Нашата страна е несправедлива, защото не е важно дали нещата се правят добре и не са от значение достойнствата на човека. Имат значение приятелствата, препоръките, да се стои в посоката на вятъра, качествата да се адаптират с компромиси, уменията за движение в лабиринта на системата”.

Според специалисти по демография, ако Италия продължава в тези имиграционни ритми, населението на страната до 40 години ще намалее с 3 000 000 души. Отделно се отчита, че раждаемостта намалява и, че нацията остарява. Куриозен е случая със сицилианските градчета Ликата и Фавара, където 40% от населението живее в чужбина, а най-много се имигрира от северните области Ломбардия и Венето.

Разтревожен, президентът на Италия Серджо Матарела определи явлението като знак за обедняване и каза, че е важно младите да се завръщат. Засега, предпочитаните страни за водене на по-успешен живот са Аржентина, Германия, Швейцария и Англия.

В България, според официалните данни, живеят 1523-ма италианци, 80% от които постоянно пребиваващи, а 12% родени у нас. Причините да изберат нашата страна както пише не само специализираното електронно издание „Пенсионери в чужбина” са все хубави: "добрата кухня, археологическите обекти, черноморските брегове, горите, поречието на река Дунав, съкровищата под закрилата на Юнеско".

Посочва се, че климата в нашата страна е много приятен, а освен това, България е рай за италианския пенсионер, защото стандарта на живот у нас и съответната данъчна система създават условия на спокойни старини за него. Само здравеопазването не е на нивото на Италия, смята изданието, но все пак България има големи предимства, едно от които е и близостта ѝ до Апенините.

Статистиката сочи още, че по света живеят близо 500,000 италиански пенсионери, които получават пенсиите си в чужбина и напоследък България стана една от привлекателните страни.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл