Над 1600 посетиха Провадия-солницата

Силно земетресение преди 7000 години е разрушило най-старата халколитна цивилизация

Над 1600 българи и чужденци щурмуваха в Деня на отворените врати-22 септември, най-старата халколитна цивилизация в Провадия-солницата.

„Интересът е огромен. В последните две години имаше по 1300 човека, а сега 1600-българи, англичани, руснаци, белгийци. Първите каменни крепости в най-древния солодобивен център са 2100 години по-ранни от първата пирамида на Джосер в Египет. Учебниците в частта праистория трябва да бъдат пренаписани след разкопките в Провадия –солницата”, каза за „Труд” научният ръководител на археологическия комплекс проф. Васил Николов от НАИМ-БАН.

В края на това лято са открити следите от голямо земетресение от 4700-4600 г. пр.Хр. в част от крепостта, която е пазила богатствата на първите аристократи в Европа, добити от тогавашното бяло злато-солта. Учените са успели да влязат зад крепостните стени и да проучат домовете им, направени с невиждани досега инженерни решения.

На първия етаж на къщите са били огнищата и складовете за зърно, а на втория са живеели обитателите им. През последните години в района на производствения комплекс е открита голяма яма за добив на сол, дълбока до 2 м. Когато вече не е функционирала по предназначение, била е използвана за различни дейности. Учените откриват скелети на две възрастни жени, положени в характерната за епохата свита позиция.

Д-р Катлин Максуини от Единбургския университет разпозна останките и на още 4 индивида- жена, мъж и две деца.Сред тях има и оръдие от еленов рог. Явно става въпрос за нов вид обредност при тези погребенията, които са извършени далеч от открития некропол в селището, каза проф.Николов.

Разкопките в Провадия –солницата се извършват от 2005 г. насам. В тях участват и археолози от САЩ. Финансирането е осигурено от МК, за пръв път и от МОН и от традиционния спонсор „Солвей соди” в Девня, на чийто терен в предприятието „Провад сол” се намира уникалният археологически комплекс.

Коментари

Задължително поле