Над 1700 домашни кучета в Търговище вече са чипирани

Близо 800 станаха вписаните в регистъра на общината

Над 1700 станаха домашните кучета с чипове и паспорти, след като Общината организира информационна кампания и описване на любимците в селски и вилни дворове, както и апартаменти.

Официално вписаните в общинския регистър са пък близо 800 и вкарването на данните на домашните кучета продължава. Процедурата е по-бавна, тъй като кметовете на селото събират документите и ги носят накуп.

За сравнение през 2016 г. в Общината са били регистрирани само 45, а в предходната година са били 43.

Тъй като част от управителите на етажната собственост в града не изпълниха ангажиментите си да подадат данни за четириногите любимци, които са във входовете им, от Общината пак разнасят напомнителни писма. Този път се дава срок до края на октомври.

На предната фаза на набиране на информация бяха внесени 118 декларации от жилищни входове, в които фигурират 253 кучета.

Контрольорите по реда проверяват стопаните, които разхождат своите любимци, дали носят документите им, както се изисква. Правят се предупреждения животните да бъдат регистрирани и да се спазват законите.

Мерките за описване и регистриране на домашните кучета в Търговище са част от програмата на Общината за поетапно ограничаване на бездомните животни. Паралелно започна и по-масово кастриране и съответно поставяне на марки на бездомните, които най-често се оказват на улицата в есенния сезон, когато стопани на селски и вилни имоти натирват любимците си и поколението им на улицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България