Храните по БДС – само с български суровини

АПИ: Е-винетки може да се купят от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване

Пецата от „Hell’s Kitchen Bulgaria“: Може да не спечелих шоуто, но спечелих сърцата на хората Най-забавният участник се ожени

Борисов инспектира строителните дейности на магистрала „Европа“ (ВИДЕО)

Караянчева: В трите години от мандата си президентът чертае разделителни линии Надявам се, че той ще промени отношението си спрямо влизането на България в ERM 2, заяви председателят на НС

Трилър с изчезналата българка на остров Родос Отишла да изхвърли боклука и да се разходи, оттогава следите й се губят

Китаец почина в Банско, вероятно е получил инфаркт

С пошлост и арогантност доубиват Вапцаров Литературни “пехотинци” правят жалки опити да атакуват таланта на поета

Ръководството на „Лафка“: Спираме оперативната си дейност заради законовите ограничения и въвеждането на държавен монопол Компанията разполага с финансов ресурс за погасяване на задължения си

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Над 1700 статии разкриват зверствата на башибозука Истината за Илинденско-преображенското въстание през американски поглед показва ужасяваща картина

През 1987 година ми бе предложено от Издателството на Отечествения фронт да преведа публикации в американския печат, отразяващи Илинденско-преображенското въстание. Завършил гимназия и следвал във Вашингтон, аз бях превел до този момент няколко филма от английски на български език. За първи път ми се случваше да превеждам публицистика и за мен това бе сериозно предизвикателство. Материалите, с които се запознах, бяха над 1700 статии, писма, коментари, телеграми, отпечатани в най-авторитетните американски ежедневници и списания. Първите ми и най-трайни впечатления от тях бяха за характера на въстанието и неговото потушаване. На хиляди места се подчертава, че въстаналите са българи. Няма дори намек, че в него вземат участие и други етноси. Недоумявам как е възможно само четири десетилетия по-късно да се намерят такива нагли фалшификатори на историята, които да отричат българския характер на въстанието, и не по-малко нагли последователи, които яростно поддържат тази лъжа и днес.

Трудно може да се намери по-тежък по съдържание текст за превод от въпросните публикации. Невероятни сцени на насилие, садизъм, варварски ексцесии над мирно население и то в Европа в началото на двадесети век. А още по-трудно ми е да повярвам, че има български политици, които по конюктурни и конформистки подбуди грубо преиначават историческата истина, представяйки турското робство като безобидно присъствие или съжителство в условията на взаимно уважение и толерантност между българи и турци. Наред с антибългарската си същност, тази абсурдна интерпретация на турското робство поощрява и окуражава турски политици–националисти да идеализират Османската империя и да се стремят към нейното възраждане.

Впрочем, бих предложил на българските читатели кратки извадки от американските публикации, от които те сами да преценят за какъв тип “присъствие” става въпрос. Иска ми се да отбележа, че американската преса в този период е най-обективна и безпристрастна, защото САЩ , за разлика от големите европейски държави, не участва в никакви сфери на влияние и гледа на събитията в Европа като неангажиран наблюдател:

Вестник “Ню Йорк Таймс” 12-и август 1903 г. заглавия:

Казват, че реката около Монастир е пълна с трупове
Съобщават за сеч на жени и деца

18-и август заглавие: Клането на християни в Крушево потвърдено

22-ри август: Ужасни деяния на турците. Мъжете измъчвани а жените и децата – подложени на срамни унижения
“Цели села са били опожарени и подложени на грабеж, а мъжете били измъчвани по най-зверски начин, преди да бъдат убити. Не само жените, но даже и децата са били брутално насилвани от башибозуците. Извършвани са и други жестокости, “толкова противни, че не могат да бъдат описани”
Повсеместно клане във вилаета Монастир. Нечувани безчинства в Крушево
“В целия район на Монастир е имало поголовни кланета. Почти всички села са били разрушени. Други сведения съдържат данни, според които турците са изклали всичките жени и деца в 22 села от районите Флорина и Монастир, след което запалили селата.”
Съобщенията от Монастир, потвърдени от руския и английския консули, съдържат потресаващи подробности за извършените кланета и безчинства. В село Арменско турците унищожили 150 от 157-те къщи на селото и са изклани всичките мъже, жени и деца. Жените били подложени на най-ужасни гаври от страна на войниците.

В-к „Лондон Таймс“ до в-к „Ню Йорк Таймс“ специална телеграма:
24-ти август

Битки на много места. Бунар Хисар опожарен и българите изклани
Коренспондентът на “Таймс” от София съобщава, че пътници, пристигнали вчера от Адрианопол, заявяват, че в неделя и през предишния ден в града е имало ужасно клане на християни.

26-и август 
Още дванадесет села, подложени на огън и меч
Мерките, предприети от турска страна, са достигнали крайните предели на варварство. С очевидното намерение за постепенно унищожаване на българското население още 12 села през последните няколко дни са били подложени на огън и меч. Жени, деца и старци са били клани безразборно.

В-к „Детройт нюз“:
17-и август

Турски зверства

24-ти август 
Турците колят жени и деца

18-и септември
Туските кланета продължават с нестихваща сила
Вестник “Детройт Фрий прес”

12-и август
Опасения за масово клане

18-и август
Неописуеми зверства
“В една сграда били намерени обезобразените трупове на деветдесет жени и деца.”

31-ви август
Зверства в петнадесет български села

6-и септември
Списък на петдесет села, опожарени от турците 
Дванадесет жени с деца са изгорени живи

7-и септември
Изтребителна война. Най-жестоките кланета през последните 100 години
“Турците са опожарили или разрушили всички села в района на Костур, които са измежду най-големите в региона, всяко с население от 1000 до 3000 души. По-големи от опожарените села са: Загоричани, Дъмбени, Кономлади, Мокрен и Козинец. 

11-и септември
Режи и коли. Неистови прояви на турските войници. Цели семейства буквално накълцани на парчета
“Изброени са имената на тридесет и четири села в района на Охрид, които са опожарени от турците. В околностите на Ресен са опожарени десет села. Убити са много жени и деца. В района на Преспа войниците обкръжили една гора, в която се укривали жени и деца. Жените били изнасилени и убити.”

Коренспондентът на “Дейли нюз” описва варварщината на турците. Имало такъв случай, при който те съдрали скалпа от главата на малко момиченце, а при друг случай с джобни ножчета издълбали плътта под мишниците на една жена, за да видят как функционират дробовете й.
Според информация, цялото българско християнско население в районите на Охрид и Лерин е било избито…
Преобладаващата гледка била зловеща – войниците насичали мъже, жени и деца и ги хвърляли във всички посоки, проявявайки невиждано варварство.

Списание „Индипендънт“
3-ти септември 1903 г.

“От разрушеното село Смилево дойде бежанка, бивша ученичка в американско училище. Селото било изгорено от войниците, а от мирното му население мнозина били избити. Войниците хвърляли малки деца в горящите сгради. Шест девойки, които видяли зверствата в селото, се затичали към близката гора. Войниците тръгнали след тях и бързо ги настигнали. Виковете на момичетата се чували в продължение на около час. След това настъпила тишина….

Мой приятел е видял жена в някаква болница. Тя имала пет дълбоки рани на главата и врата. Бягала от селото си с бебе на ръце, когато един конник я нападнал. Тя инстинктивно си вдигнала ръката, за да предпази главата си от удара и четири пръста й били отрязани. Изпуснала бебето и то било насечено на парчета от “храбрите войници”.

Това е една много малка част от 1700-те публикации в американския печат, отразяващи Илинденско-преображенското въстание, както и “присъствието” на турските завоеватели по българските земи. Наред с изнесените сцени на насилие има и материали, които разкриват още по-потресаващи примери на садизъм и варварщина, които трябва да бъдат спестени на читателя.

Изнесените примери нямат за цел да провокират негативни нагласи срещу Турция и най-малко срещу българските граждани с турско национално съзнание. Тези хора обаче са длъжни да знаят историческата истина за Османската империя и за това какви изроди са управлявали тази държава и не да се гордеят, а да се срамуват от тях. Турският народ трябва да бъде много критичен и към налудничавите идеи на ислямистите-националисти за въстановяване на Османската империя, защото може и да не се появи втори Кемал Ататюрк който да спасява турската държава.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. А ДПС и ДОСТ си оправдават властта с Възродителния процес, при който доброволно са си отишли турците и е стъпкана една Туркян, и то пак от турските животни. Цялата история на Турция е позорна и турците днес са същите животни.

  1. ма плоскочелото селтак желев и импотентното фифилота не мислеха като тебе…..

 2. Хасане, къде си , да го нпчукам на мамето ти…..ИЗРОД СКАПАН…..

 3. Да бе, краварите от САЩ били “безпристрастни “към Европа ? Това са най-големите метежници в Света и в Европа. Видяхме го скоро и с Южен поток. Как успяха да изнудят България да се откаже от руска газ. Виждаме всеки ден краварите как заплашват света, как внедряват и подкрепят терористи. ЦРУ сън не спи да крои планове и да бърка в чужди държави с огромен бюджет . Арабските пролет , Либия, Ирак, Сирия, в Украина, сега и в Иран. Техните статии са целенасочени сега към омраза към Турция, защото Турците имат добри контакти с Русия, с Иран и подкрепят Палестина . Тръмп е пощурял, че се строи турски поток и АЕЦ “Аккую” и че Турция става все по независима от САЩ и все по зависима от Русия. Северен поток 2 пък му е Трън в очите и постоянно се дразни с ЕС и Германия. Вяра на краварите- никога! Защото в САЩ управляват евреите. Тръмп е само една пионка .

  1. Като си исторически неграмотен терорист, по-добре не драскай глупости,цигане турско.

  2. ДО СЮЛЮК ТЮРК,
   ЕЙ МАНГАЛ ДОЛЕН , гнусен, сиктир гиди , гаджал противен, какво майка си търсиш тука,
   Докопам ли те ще те разфасовам,

 4. Поклон пред г-н Петър Величков! Без такива хора, познаващи историята и фактите, всичко ще се извърти около „османско присъствие“, а то е било истинско робство. Не случайно партриархът на българската литература Иван Вазов пише романа „Под игото“. А помните ли безродственицата Мартина Балева, която твърдеше, че баташкото клане било измислено? Потресен от зверствата в Батак пръв написа репортажи американският журналист Макгахан, после издаде и книга. Слава Богу, че има хора като него и г-н Величков!!!

  1. Не забравяй, че мартина балева споделя швейцарсконемските ценности…

 5. От Турция и Русия нахлуват ориенталщината, простотията, селянията, примитивизмът и мизерията в България, когато ДПС и ДОСТ пак пратят автобусите от Турция, ДАНС и компетентните органи трябва да затворят границата и извергите да си останат в Ориента.

 6. Makgahan e jenen za ruska aristokrstka, dvijil se e iz visshite imperski sredi i e izpılnyaval zarıkite im. Podkupna amerikanska svinya, kato dırtata pachavra, Kenefka. Prez 1878 g. chumata go trıshnala v nyakakıf Tsarigradski hotel.

 7. ДО ДАНС, ДАНС предриеми мерки срещу такива фашисти като Кобра-Джобра-Торба. ДАНС вървим към пропастта и след около 5 години ще е късно вече. Турците нямат причини да търпят такив изроди и мръсници като този кретен. А Петър Величков е червен фашист и храниниче на палача живков и КДС. Учил с техни средства и стигнал до това ниво благодарение на доносите си.

  1. Най-големите фашисти сте турците, цялата ви история е кървава и срамна, но вие сте неграмотни цигани и педофили и не си я знаете.

 8. Отвратителни помияри са „Кучетата на Павлов“. Като чуят думата турци, започват бясно да се кундят, квичат и лаят. След този маскаралък, с чувство за изпълнен дълг, натискат с разпенени зурли, червеното бутонче в клетката си и получават тасчето с помия, което наричат Свобода и Независимост.

 9. Историята е жестока и авторът е съвсем прав. Както с хрониката взета от тогавашните американски медии, така и с мъдрите си поучения да простим на сегашните, без да забравяме миналото. Но когато говори за обективната и безпристрастна американска преса, все ми се ще да попитам дали е била така обективна към своята история? Как са са отнасяли те самите към индианците? Жените им не са ли били изнасилвани, а мъжете безнаказано клани десетилетия наред? Когато са оказвали съпротива, ставали жертва на оръжия много по-ефикасни от стрелите им!? Кой им „подарил“ непознатите за тях болести едра шарка, морбили, жълта треска, грип, туберкулоза, срещу които нямали естествен имунитет? Столетия на най-страшен геноцид! Затова отново ще напиша ИСТОРИЯТА Е ЖЕСТОКА!! Ние в нея имаме нашите мъченици и ги знаем и без любезните американски автори.

  1. Разликата м/у американец и турчин е, че американецът е признал робството в Америка и го учи в училищата си, а коренните американци имат резервати, в които са освободени от данъци. Турчинът не е признал абсолютно нищо, същият дивак е и не си знае историята, защото диктаторът му го държи неграмотен и го хвали всеки ден колко е велик като му промива мозъка по 10 пъти на ден в джамията.

 10. Данс-предприемете мерки срещу мераклията-главорез-„мъченик“!Това ориенталско мръсно прасе си мечтае да коли християните!!!Дайте ми данните му!Аз ще го коля,ама не виртуално!Да Е.Б.А и тъпите турци!!!Проклет да е ататюрк,че ги е създал!!!

 11. Ами имало е анти турска истерия на Запад и журналусти които са седели в офиса си и пишели разкази от сорта ”Един е видял..”..”Друг е казал..”…американците не,са ли тези които изпепелиха Хирошима с атомна бомба и опожариха Виетнам с напалм…!?

 12. Значи ако имаше такива работи за 500 г нито българин,нито сърбин,македонец,арабин,кюрдин нямаше да остане

 13. До кобрата, жълтурков и сие: От състоянието на кочината ви се вижда колко напредничав и буден народ сте. А от писанията ви блика ум, знание и обиктивизъм и се изразява в д.а. е.б.а …Няма на света друго племе да краде и разграбва, да разорява собственната си държава. Единственно бугаринът го прави.
  И за това,че винаги друг му е виновен и не остави основната си черта на народ малък, дребен, вреден, крадлив, граблив, лъжлив, злобен, народ пред изчезване. Само злобее в малката си 42 М2 панелка и си мисли за герой.
  Американската преса е същата която е и сега. В Афганистан, Сирия, Либия, Ирак, Сомалия… убиха милиони Мюслюмани. Още милиони са прокудени от родините си.Нещо да се пише по този въпрос? Няма. Но когато в Париж или Вашингтон умре един християнин скачат като ужилени. Все още историята се пише от победителите а те са християни. До около 20 години историята ще я пишем ние и тогава ще излезе на яве кой колко е убил през последните 140 години. Сполайте и потърпете не остана много. Ще доживеем до тогава…

 14. Само с допълнението , че вашата кочина булгаристан до тогава няма да я има. А вие жалки останки от жалък и малък народ ще живеете в резервати досущ както индианците в САЩ( нали им завиждате за правата получени от белия човек) ще ви показваме на другите народи що е това малък, жалък, крадлив, лъжлив, граблив, злобен, вреден, кръвожаден индивид наречен бугарин-олицотворението на всичко подло, пошло, долно и просташко….

 15. хасан и „мъченика“-Абе малоумни кретени!Не се опитвайте да бягате от огромната вина,която имате като турци!Нали се „гордеете“,че сте башибозуци?Тръгнал той-миризливият фес да ми говори за Хирошима и Нагазаки!?Боклук рязан!Нищожество мюсюлманско!Ти си опрян до стената,за престъпленията на исляма над моят и другите християнски народи-а той мангала му с мангал тръгнал да отклонява темата!?Остави САЩ и другите!Виновни или не-това не е твоя работа!Ти си мюсюлманин-следователно уникално тъп,презрян,нечистоплътен,незнаещ милост,роден от майка-свиня и баща -див нерез!Когато са станали известни резултатите от погрома на Априлското въстание хората по цял свят са били направо изумени!!!Нима е възможна такава нечувана агресия?Нима е възможно такова масово клане над един беззащитен народ,само защото е християнски/с много степени над изостаналия ислям/?Къде е разумът на башибозуците/мюсюлманин и разум!?!?!?/?Та тия зверове,дето мучат из джамиите са по-страшни и от най-страшните животни!Проклет да е аллах!!!!!!Проклет да е изродът мохамед-наречен пророк!!!!Проклета да е тази античовешка религия,която само вреди на хората!!!!

 16. хасан и „мъченика“-Абе малоумни кретени!Не се опитвайте да бягате от огромната вина,която имате като турци!Нали се „гордеете“,че сте башибозуци?Тръгнал той-миризливият фес да ми говори за Хирошима и Нагазаки!?Боклук рязан!Нищожество мюсюлманско!Ти си опрян до стената,за престъпленията на исляма над моят и другите християнски народи-а той мангала му с мангал тръгнал да отклонява темата!?Остави САЩ и другите!Виновни или не-това не е твоя работа!Ти си мюсюлманин-следователно уникално тъп,презрян,нечистоплътен,незнаещ милост,роден от майка-свиня и баща -див нерез!Когато са станали известни резултатите от погрома на Априлското въстание хората по цял свят са били направо изумени!!!Нима е възможна такава нечувана агресия?Нима е възможно такова масово клане над един беззащитен народ,само защото е християнски/с много степени над изостаналия ислям/?Къде е разумът на башибозуците/мюсюлманин и разум!?!?!?/?Та тия зверове,дето мучат из джамиите са по-страшни и от най-страшните животни!Проклет да е аллах!!!!!!Проклет да е изродът мохамед-наречен пророк!!!!Проклета да е тази античовешка религия,която само вреди на хората!!!!Кочината на света се казва турция!!!!Мама ви да Е.Б.А вярващи в исляма долни изроди!!!

 17. LAİNİAN BABA İ NASEREEV, i da si sıderete kurvenskite zadnitsi, ne mojete da se “ Osvobodite“ ot Lainarnika na İstoriata. Taka e reshil i Gospod, poneje ste podla, prodajna tsiganska pasmina. Samo Osmanskia Kyp moje da vi „Vızrodi“ da vi izchisti srama / i gavnoto/ ot cheloto.

 18. Сяда ганьовеца на софрата с евтината домашна ракия ,поглежда кьм ганка-ама няма к’во да му хване окото-голям задник,рамене като на мьж та даже и мустачки и леко брадичка са и поникнали напоследьк…По тивито нищр обнадеждващо:хващат едни скапани мафиози барабан сьс свитата от общинар и бивш депутат ,по другия канал дават Азис,че си е купил нови дрехи,не знам си коня певица се разделила (вьпреки, че много го обичала ама) от двайсет и втория и бойфренд,катастрофи,кражби…Няма с кого да похортува-сина в Канада в мнооого Голема фирма мие чинии а дьщерята и тя в чужбина,много лека работа имала,но ония глупаци и плащали хубави пари!Представяш ли си за избьрсване на някакви червени фенери в гякаква уличка в Амстердам да и плащат такива хубави пари!-И изведньж в най доброто му и вярно приятелче,компютьра де,открива поредната статья за лошите турци,които са оставили сьдбата на Империята на произвола на сьдбата и 500 години са се занимпвали с колене и бесене где кого видят-бугари,македонци,сьрби…И настьпва сюблимния момент на ганьовеца! И като почне да действа поетисеското вдьхновение в него! Изразходва цялата си енергия да отрази и на прадядо си и на дядю си от шопско каруцарските прилагателни! И накрая ,,освободил’’ се ляга в дьлбок непробуден сьн! И така- до следаащата статия .Затова продьлжавай да пишеш професоре ценните ти находки от аМриканската преса-на прав пьт си!Хиляди те чаеат с нетьрпение!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.