Над 1900 пожара са възникнали в страната за по-малко от месец

Снимка: МВР

От началото на годината до този момент служителите на ГД „ПБЗН“ са реагирали на 1902 пожара, от които 1170 са без материални загуби и 732 са с преки материални щети за хората и сградите, в които са възникнали пожарите. Това каза комисар Георги Толин - началник на отдел „Държавен контрол“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) пред  „Фокус“.

„Спасените хора до този момент са 120 души. Основните пожари са в битовия сектор, вследствие на късо съединение и неправилно използване на отоплителни или нагревателни уреди, както и употребата на технически неизправни отоплителни уреди“, коментира комисар Толин.

По думите му най-рисковите отоплителни уреди, които водят до възникването на пожари, са тези, които не са произведени с производствен контрол и които се използват в нарушение на техническите инструкции за употребата им.

„Например, електрически нагревателни уреди, които са с открити реотани. Когато се поставят без надзор в близост до горими предмети като пердета, ламперия, домакинско оборудване, възникват пожари с последствия от материални загуби за имуществото на дома“, поясни още Георги Толин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България