Над 2 млн. лв. налива Община Попово в болницата заради неразплатен договор за инженеринг

Над 2 млн. лв. целеви средства предоставя на болницата си Община Попово, за да я спаси от фалит. Сумата е за погасяване задълженията на здравното заведение по изпълнен, но неразплатен договор за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Поради липсата на средства болницата не успяваше да покрива вноските си и фирмата, извършила санирането на сградата, чрез цесии, е прехвърлила вземанията си на други дружества, който осъдиха болницата.

Договорът за инженеринга беше сключен през 2011 г., като изпълнителят се ангажира да го извърши със собствени средства със срок на изплащане на вложените средства за 7 години. По-късно вземането е било прехвърлено. Недостигът на средства от дейността на болницата доведе до проблеми с плащанията. През годините Общината се наложи многократно да спасява с финансови инжекции здравното си заведение.

Сега Общината ударно вкарва, под формата на капиталов трансфер, над 1,8 млн. лв. за да погаси по-голямата част от задълженията. Останалите суми ще се плащат тази година.

Общинските съветници в Попово поискаха ръководството на болницата да направи отчет за плащанията по този договор и да даде информация какво остава и как ще се обезпечи развитието на здравното заведение.

Парите, които извади Общината, са били предназначени за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, информираха от кметството.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони