На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Над 20 000 лева са събрани от дарения за възстановяването на паметник-емблема в Сливен

Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

20 576 лева и 2000 лева в строителни материали събрани до момента за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен, съобщи зам.-кметът Пепа Чиликова. Възстановяването се налага, тъй като монументът се намира в двора на изоставена казарма. Атмосферните влияния са компрометирали композицията, представляваща артилерист с насочена към Одрин ръка, до счупено колело на оръдие, разположени върху постамент с имената на загиналите войници и командири в трите освободителни войни в началото на 20 век.

Преди две години по инициатива на журналисти, граждани и общината бе открита дарителска кампания за набиране на средства. Кампанията включваше множество благотворителни събития. С получените постъпления вече е възможно да започне първия етап от възстановяването на паметника. „Конструкцията е в много лошо състояние. Има риск от саморазрушение. Възложихме да бъде направен одит от историк, скулптор, архитект и художник, за което сме уведомили военния министър“, заяви Чиликова. Предстои да бъде изработено гипсово копие на фигурата на артилериста. От него, на по-късен етап, ще бъде направена бронзова отливка. Автентичната фигура ще бъде пренесена на съхранение в Регионалния исторически музей.

Близо 7-метровата композиция на паметника на Шести артилерийски полк е сред образците на това изкуство в страната. Той е с особена сантиментална стойност, тъй като е изграден с даренията на завърналите се от фронтовете на трите освободителни войни войници и командири. Оцелелите редови войници са дали пари от мизерните си заплати в памет на другарите им, които завинаги ще останат на бойните полета. Паметникът е бил издигнат за утеха на вдовиците и сираците на загиналите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.