На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Над 200 акта за родители, които не са записали децата си в училище в Сливенско 781 деца са с неустановен адрес, издирва се къде пребивават

Над 200 акта са издадени в Сливенска област на родители, които не са записали децата си в училище – това бе съобщено на среща за задържането на децата и учениците в образованието, проведена в областната администрация с участието на всички ангажирани институции. Община Сливен е издала най-много актове – 94, като част от тях все още не са връчени, предстои издаването на още 20.

В Твърдица те са 70, а в Нова Загора – близо 40. Повечето експерти заявиха, че процедурата по връчването им е дълга, родителите не винаги могат да бъдат открити на адресите си. „Според нас, не може да се очаква голям ефект от тези актове, защото те са спрямо родители без никакви доходи. В община Твърдица за привличането и оставането на децата в образованието ни помагат бивши ученици, които са медиатори в учебните заведения, разговарят със семействата“ – каза Донка Иванова, експерт в общината, педагог с 34 години стаж.

Санкциите за родителите, които не са записали децата си в училище, са предвидени в Закона за предучилищното и училищното образование. Актовете се издават от общините, а наказателните постановления с размера на глобите разписват кметовете. За първо нарушение глобата варира от 50 до 150 лева. Законът за социално подпомагане също предвижда мерки. За повече от 5 неизвинени отсъствия в рамките на месец се спират детските надбавки за родителите, които са в размер на 37 лева за дете. Спрямо колко лица са наложени те, ще стане ясно в началото на декември. „От 7 септември досега в Сливенска област са били записани на училище 1 659 деца, незаписаните са 2 127“ – заяви Илонка Толева, старши експерт в РУО. Други 1 862 деца са в чужбина. Голям е броят на децата, за които няма информация – 781 са с неустановен адрес и статут, изяснява се пребиваването им.

На срещата бе решено в 63-те екипа, които са натоварени в издирването на отпадналите ученици, да участват и представители на ромски неправителствени организации. От РУО-Сливен ще внесат в просветното министерство предложение достъп до информационната система за търсените деца да имат и останалите институции, а не само образователните структури. Целта е да се подобри обмена на информация.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.