Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия

Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

Повече от 200 ученици, изучаващи немски език в училищата във Велико Търново се запознаха с културата и традициите на Австрия. По покана на областния управител проф. д-р Любомира Попова посланикът на Австрия Андреа Вике гостува в Старата столица, за да участва в инициативата "Ден на Австрия във Велико Търново". Събитието бе организирано от областна администрация за популяризиране на Европейското културно многообразие.

"Съгласно Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, областните администрации организират комуникационни инициативи, свързани с популяризиране на европейското културно многообразие. Целта на тези срещи е във всеки областен град да бъде представена по една страна от Европейския съюз. Ние избрахме Австрия защото имаме традиционно сътрудничество в различни сфери. Сътрудничили сме си в организирането на Коледни базари, провеждането на културни мероприятия, като Австрийските музикални дни, и не на последно място работата на Австрийската библиотека към ВТУ.

Австрия в момента е председател на Съвета на Европейския съюз. Тя пое този ангажимент от България. Това е другата причина да работим заедно с посолството, за да покажем приемственост и приятелство между хората от двете страни. Сега трябва да полагаме грижи и усилия да затвърждаваме тези отношения и да ги развиваме", каза областният управител.

В своята презентация посланика на Република Австрия Н. Пр. Андреа Вике говори за развитието на Европейския съюз и неговото бъдеще. Тя акцентира и на възможностите пред младите хора, който дава ЕС.

Събитието бе организирано със съдействието на Австрийската библиотека във ВТУ. По време на празника бяха представени възможностите за следване и частично обучение в Австрия, както и възможностите на катедра „Германистика и нидерландистика“ във Велико Търново. Пред учениците беше показана презентация на Кристина Цанева-Парцер на тема „Българите в Австрия. От Музея на градинарството и гурбетчийството в Лясковец представиха презентация за българите градинари в Австро-Унгарската империя. Класически австрийски музикални изпълнения

бяха представени от дует акордеони Милко Христов и гл. ас. д-р Вася Мандикова-Иванова. Дует кларинети представи произведения на Моцарт в изпълнение на Александър Тодоров, Мертай Махмудов и Йордан Цветанов. Тематичен Австрийски кетъринг и кулинарна презентация направиха учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България