Велизар Енчев за определението „северномакедонци“: Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Евтим Костадинов, баща на арестувания зам.-шеф на фонд „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков

Как се храни Йоланда Хадид Майката на Джиджи и Бела Хадид изглежда супер на 55 години

Как хакването на НАП предизвиква семеeн скандал?

СОС разглежда нов механизъм за съкращаване времето на реакция при замърсяване на въздуха

Проф. Михаил Константинов: Проникнато е в сървър, не в архива на НАП

Росен Бъчваров: Правим приложение на НАП, с което всеки да провери дали има злоупотреба с данните му

Менда Стоянова: Няма по-подходящ момент за плащане на изтребителите Ф-16

1700 са жертвите на ебола за година В Конго започнаха масови ваксинации

Отхвърлиха иск на Петко Стрелеца от Лясковец за 1 млн. лева срещу държавата Петко Петков, който уби командос и рани колегите му, се почувствал заплашен, че ще го вкарат в лудница

Сделката за F-16 влиза в парламента

Мъж се самозапали пред японското посолство в Сеул

Тръмп съобщи, че САЩ са свалили ирански дрон в Ормузкия проток

„Левски“ строи два изкуствени терена

Над 200 училищни директори обсъждат образованието в селските райони на национална среща

Над 200 директори на училища от цялата страна се събират във Велико Търново на национална работна среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник”. Форумът е организиран от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ и е насрочен за 17 и 18 февруари.

Участниците ще обсъдят актуалните въпроси, свързани с политиките за образователна интеграция на ромските деца, както и с развитието на образованието в селските райони след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Акценти ще бъдат поставени върху формирането на обединени училища, иновативни училища, финансирането на училищното образование, възможностите на проект „Твоят час” и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

За да чуят техните предложения, идват заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова, ръководителят на проект „Твоят час” в МОН Мариана Ламбова, Наталия Михалевска, директор дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, Соня Кръстанова, директор дирекция „Финанси“, началници на Регионални управления на образованието.

По време на срещата ще бъдат представени резултатите от изминалата учебна година по програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“, а училищата ще споделят конкретен опит от работата си в рамките на програмата. Професионалната директорска общност за интеркултурно образование ще дискутира предстоящите дейности за втория учебен срок на 2016 / 2017 учебна година. Теми, по които директорите ще споделят опит от практиката са как въвеждането на интеркултурно образование, активизирането на родители, ученици цялата училищна общност водят не само до намаляване на отпадането, но и до мотивиране на учениците за по-високи образователни резултати и продължаване на обучението поне до завършване на средно образование.

Част от елементите, които училищата в мрежата на Център „Амалипе“ прилагат се активизиране и овластяване на ученическия парламент, въвеждане на ученици – наставници, създаване на активен, действа родителски клуб, обменни визити между училищата за споделяне на опита и въвеждане на часове по ромски фолклор и култура като средство не само за създаване на по-благоприятна среда, но и за повишаване на толерантността между учениците.

„В резултат от прилагането на този комплексен модел, през изминалата 2015/2016 учебна година, процентът на отпаднали в училищата, включени в програмата беше намален до 0,78 %, а неизвинените отсъствия на децата, най-активно включени във форми за интеркултурно образование – до 3.29 отсъствия средно на дете. Над 80 % от учениците от училищата, включени в програмата, продължават образованието си след основно“, информираха от Център „Амалипе“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.