Окръжната прокуратура в Сливен поиска постояннен арест за Мартин Трифонов

Дуейн Джонсън „Скалата“ се ожени

Дете и младеж са в болница след катастрофа

Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Над 2000 поклонници се включиха в похода „Светият път“ в памет на Св. Иван Рилски По 600-километровия маршрут станали чудеса и били открити забравени манастири

Над 2000 поклонници са се включили в пешеходния поход „Светият път”. Вярващите тръгнаха от Велико Търново и стигнаха до Рилския манастир. По 600-километровото трасе станали чудеса и били открити отдавна забравени манастири и храмове. Това обявиха историкът проф.Пламен Павлов и Евгени Коев, които бяха сред основните организатори на проявата.

Шествието бе в памет на великия български светец Йоан Рилски и пренасянето на мощите му в Рилската Света обител.

„Групата поклонници прекосиха цялата страна, за да почетат 550-тата годишнина от пренасянето на мощите на Св. Йоан Рилски. Процесията измина дългия маршрут от 1 до 31 юли като прекоси 63 селища. Походът беше дело предимно на учители и духовници. Над 800 души участваха в литийните шествия във Велико Търново, Никопол и София“, сподели Евгени Коев.

Той подчерта, че най-малкият участник в пешеходния тур бил Йоан на 42 дни от Габрово, чиито родители дълго време са чакали своята рожба. През цялото време поклонниците били осенявани от роса. При тръгването заради свлачище в старинната част на Велико Търново се наложило да отворят малката порта на крепостта Царевец и процесията да мине по стария средновековен път, където преди векове са минали и монасите с мощите на светеца. По време на пътуването пък внезапно автомобилът с провизиите угаснал и запалил едва, когато била натоварена в него плащеницата, която носели организаторите.

„Шествието бе уникално, защото за първи път повтаря пътя на монасите преди 550 г., които пренасят мощите на Св.Йоан Рилски в Рилския манастир.В някои от дните бяхме посрещани по 4-5 пъти от местното население-стотици хора, облечени с народни носии, с хляб и сол по местата си. Минахме през десетки свети места и паметници. Почетохме несъществуващи вече манастири като Кайлъшкия и Садовецкия”, разказва Евгени Коев.

Той допълни, че подкрепа им била оказана от Туристически дружества, а Националния комитет „Св.Иван Рилски“ издал специална книжка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.