Над 250 заразени с варицела за седмица в София, 102-ма - във Варна

251 случая на заразени с варицела са регистрирани само за последната седмица в София - от 17 до 23 април. Това показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването. На второ място по брой на новорегистрираните заболели от опасната шарка е Варна - 102 случая.

Общо за страната заболелите са 745. За целия месец март са регистрирани 3137 случая, което показва устойчива тенденция в разпространението на заболяването. В Бургас диагностицитраните случаи през последната седмица са 53, а в Стара Загора - 42. На следващо място е Пловдив - 30, а след него София-област - 27 и Плевен - 26.

Инкубационният период на заболяването е от 12 до 21 дни, средно 14 – 16.

Заболяването започва с висока температура до 39 градуса, болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив, който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5–10 мм в диаметър, като за няколко часа се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Везикулите могат да бъдат разпространени по цялото тяло, включително в косата, като отначало са изпълнени с бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Развитието на обрива продължава обикновено 3–4 дни, през които продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите. Обикновено е налице силен сърбеж, който принуждава децата да разчесват обривите, при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Характерно е, че при децата варицелата протича по-леко, отколкото при възрастните, поради което някои родители предпочитат да осигурят целенасочено на децата си контакт и евентуално по-леко преболедуване от това заболяване в детска възраст.

От началото на тази седмица за нови случаи на заразени с морбили и приети в Инфекциозна клиника към Университетска болница "Свети Георги" , съобщиха и от РЗИ (Регионалната здравна инспекция) в Пловдив.

С тях регистрираните случаи на заболелите от 17 март до 24 април в града под тепетата нараснаха на 65, като от бройката на пациентите с дребна шарка са приспаднати 8 случая, оказали се серологично отрицателни. До момента лабораторно потвърдените случаи са 37.

На 24 април (понеделник) са съобщени последните 4 случая на морбили. Първият е жена на 20 години от Йоаким Груево без данни за имунизация срещу морбили. Вторият случай е дете на 1 година и 7 месеца, което от няколко месеца боледува и вероятно е заразено с морбили в детското отделение на МБАЛ "Пълмед". Третият заразен пациент е бебе на 5 месеца от квартал "Столипиново" в Пловдив, намиращо се в контакт с майка си, която е болна с диагноза морбили от 3 април. Четвъртият случай е дете на 9 години от село Войводиново.

Мобрилито /Дребна шарка/ е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицaта на горните дихателни пътища и характерен ситен, розово-червен обрив по кожата. От всички шарки при децата при разболяване от дребна шарка (брусница) може да се наблюдават най-често усложнения.

От морбили боледува само човекът. Чрез секретите от горните дихателни пътища на болните при говор, кихане и кашлица вирусът попада върху устната, носната и фарингеалната лигавица, както и върху лигавицата на конюнктивата. След прикрепянето и проникването в епителните клетки вирусът достига и до регионалните лимфни възли и лимфоидните тъкани. Първоначалното намножаване там е последвано от първична виремия (навлизане на вируса в кръвта), чрез която вирусът достига до по-отдалечени отдели на моноцито-хистиоцитарната система, където се размножава. Вторичната виремия настъпва 5-7 дни след заразяването, при което вируса се разпространява из цялото тяло.

Около 11-14-ия ден от заразяването концентрацията на вируса в кръвта и в дихателните тъкани е най-голяма. Клинично този етап съвпада с края на инкубационния период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве