Барние: Последните предложения на правителството на Борис Джонсън за Брекзит са неприемливи

Министър Кралев за починалия боксьор: Вероятно се е качил на ринга неподготвен

В час ли са политиците? Любимите часовници на хората във властта по света

Престижен френски журнал хвали наш просветен министър Георги Живков е министър на просветата през 1893 г.

Гръцки министър: България няма необходимите средства да се включи в споразумение за наблюдение на въздушното пространство на Скопие

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Корея

Планински спасители откриха две жени, изгубили се в Балкана

Приключи евтаназията на хиляди прасета във видинска ферма

МВР: Трафикът към столицата и големите градове се засилва, карайте със съобразена скорост Натоварено е движението край Симитли, съобщават от полицията

За връзката между освобождаването на Джок Полфрийман и избора на главен прокурор Битката на калпакчиевците не е срещу Гешев, те искат съдебната система по свой образ и подобие

Две деца и родител във Варна са заболели от морбили

Над 1600 посетиха Провадия-солницата Силно земетресение преди 7000 години е разрушило най-старата халколитна цивилизация

Кола се вряза в трактор на пътя Русе – Николово, пътничка е в тежко състояние

Тир се преобърна край Бургас

Вижте листата на ГЕРБ за местните избори в София

Над 2500 в Шуменско в инициатива „Заедно можем да спрем телефонните измами“

Инициативата на ОДМВР- Шумен „Заедно можем да спрем телефонните измами“ обедини над 2500 души от региона, които се събраха на гала-концерт с разяснителна част срещу ало престъпниците. Пред огромната аудитория в зала „Арена Шумен“ застанаха жена-жертва на телефонни измамници, журналист, вербуван за муле и полицаи, които разказаха своите истории и съветваха как да не паднем в капана на мошениците.

„Всичко започна с обаждане на домашния ми телефон. Улисана в грижите си, реших, че говоря с мой познат. Успя да ме заблуди. Поиска ми пари, трябвали му да купи изгодно климатици. Измами ме и предадох на непознати всичките си спестявания. Сама им казах по телефона къде живея, сама им казах колко лева имам, сама казах имената на своите близки, а те използваха всичко това много добре“ – откровена беше 68-годишна жертва на телефонни измамници пред присъстващите.

Журналист пък, разказа как случайно измамниците се натъкнали на него. Първо ги наругал, но това им харесало, решили, че става за муле. Обещанията били за атрактивно заплащане. Лъгал, че им съучаства, а с негова помощ били предотвратени 7 измами.

Полицейските инспектори Мая Цветкова и Галин Господинов разказаха как започва всеки опит за измама. Обясниха какви са най-честите сценарии и как измамниците държат в подчинение хората със заплахи. „Заплашващите са много описателни. Те говорят за живота – вашият или на човек от семейството. Жестоки са. Казват, че ще режат крайници, ще вадят очи и всичко, което е нормално да ви изплаши“, обясни инспектор Цветкова.

„Плашат ви и затварят телефона. Следва ново обаждане. Отново от непознат, който лъже, че е полицай. Успокоявате се, защото смятате, че сте защитени и вие сте готови да помогнете. И така ви лъжат да си дадете всички пари и ценности. Искат ли ви пари по телефона трябва да знаете, че това е измама“, допълни инсп. Господинов.

Всички присъстващи получиха листовки със съвети за предпазване от телефонни измами. Превантивната кампания завърши с гала – концерт на група „Сигнал“, танцов ансамбъл „Луди млади“ при СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и Славка Калчева, която изкара стотици на хоро. Безпрецедентната инициативата полицаите реализираха с финансовата подкрепа на фирма “ Алкомет“ АД и Община Шумен. Надеждата е, че всички 2500 присъствали ще разкажат на поне още три пъти по толкова хора и измамите ще се сведат до минимум, а може и да секнат.

В Шуменско м.г. доверчивци са дали над 300 000 лв. на измамници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.