Над 2500 в Шуменско в инициатива "Заедно можем да спрем телефонните измами"

Инициативата на ОДМВР- Шумен "Заедно можем да спрем телефонните измами" обедини над 2500 души от региона, които се събраха на гала-концерт с разяснителна част срещу ало престъпниците. Пред огромната аудитория в зала "Арена Шумен" застанаха жена-жертва на телефонни измамници, журналист, вербуван за муле и полицаи, които разказаха своите истории и съветваха как да не паднем в капана на мошениците.

"Всичко започна с обаждане на домашния ми телефон. Улисана в грижите си, реших, че говоря с мой познат. Успя да ме заблуди. Поиска ми пари, трябвали му да купи изгодно климатици. Измами ме и предадох на непознати всичките си спестявания. Сама им казах по телефона къде живея, сама им казах колко лева имам, сама казах имената на своите близки, а те използваха всичко това много добре" - откровена беше 68-годишна жертва на телефонни измамници пред присъстващите.

Журналист пък, разказа как случайно измамниците се натъкнали на него. Първо ги наругал, но това им харесало, решили, че става за муле. Обещанията били за атрактивно заплащане. Лъгал, че им съучаства, а с негова помощ били предотвратени 7 измами.

Полицейските инспектори Мая Цветкова и Галин Господинов разказаха как започва всеки опит за измама. Обясниха какви са най-честите сценарии и как измамниците държат в подчинение хората със заплахи. "Заплашващите са много описателни. Те говорят за живота - вашият или на човек от семейството. Жестоки са. Казват, че ще режат крайници, ще вадят очи и всичко, което е нормално да ви изплаши", обясни инспектор Цветкова.

"Плашат ви и затварят телефона. Следва ново обаждане. Отново от непознат, който лъже, че е полицай. Успокоявате се, защото смятате, че сте защитени и вие сте готови да помогнете. И така ви лъжат да си дадете всички пари и ценности. Искат ли ви пари по телефона трябва да знаете, че това е измама", допълни инсп. Господинов.

Всички присъстващи получиха листовки със съвети за предпазване от телефонни измами. Превантивната кампания завърши с гала - концерт на група "Сигнал", танцов ансамбъл "Луди млади" при СУ "Сава Доброплодни" в Шумен и Славка Калчева, която изкара стотици на хоро. Безпрецедентната инициативата полицаите реализираха с финансовата подкрепа на фирма " Алкомет" АД и Община Шумен. Надеждата е, че всички 2500 присъствали ще разкажат на поне още три пъти по толкова хора и измамите ще се сведат до минимум, а може и да секнат.

В Шуменско м.г. доверчивци са дали над 300 000 лв. на измамници.

Коментари

Задължително поле