Над 2800 ученици и 536 учители са преминали обучения в ЦЕРН

Николай Денков

Над 2800 български ученици и 536 учители по природни науки са преминали обучения в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от 2011 г. насам. Там те са се запознали с работата и научните експерименти на ЦЕРН и са провеждали лабораторни упражнения, съобщават от МОН.

От тази година научната организация започва нова програма за двуседмично обучение на ученици - лауреати от национални и международни олимпиади. България ще е една от петте държави, които ще се включат пилотно, като до края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН.

Това стана ясно днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти. По време на разговора двамата обсъдиха възможността да се изготви оценка на участието и приноса на българските учени в провежданите експерименти на Европейската организация за ядрени изследвания.

Български физици, математици и инженери участват в различни проекти като изграждането на един от четирите детектора на Големия адронен колайдер и провеждането на експеримента CMS, благодарение на който бе открита „божествената частица“ Хигс бозон. Учените ни са част от екипа, който прави експеримента „ИЗОЛДЕ“ на протонния синхротронен ускорител за създаване на различни радиоактивни изотопи. Те  се използват за експерименти в областта на атомната и ядрената физика, материалознанието и науките за живота. Българските специалисти са се включили и в амбициозния проект „GRID“ за създаване на глобална компютърна мрежа с разпределени ресурси за съхранение, обработка и анализ на данни от експериментите на Големия адронен колайдер.

На днешната среща проф. Николай Денков и г-жа Фабиола Джианоти коментираха идеята за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в София Тех парк, в които да се използват нови технологии и иновации, разработени в ЦЕРН. С помощта на организацията са направени девет такива инкубатора в Европа. Сред дискутираните теми бяха още създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България.

Г-жа Фабиола Джианоти е в България по повод редовното заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, чийто домакин е Министерството на образованието и науката. По време на визитата си в София г-жа Джианоти ще се срещне с президента Румен Радев, с министър-председателя проф. Огнян Герджиков, с председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски, с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и с ученици и учители от  Националната природо-математическа гимназия в София (НПМГ).

Утре - 24 март, в 10.30 ч., в хотел „Радисън“ г-жа Джианоти ще даде кратка пресконференция за българското участие  в ЦЕРН и сътрудничеството между българската научна общност и ръководената от нея международна научна организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование