Над 3 000 шуменци на празнично шествие

Кметът Любомир Христов поздрави съгражданите си

Повече от 3 000 деца, ученици, студенти, учители и служители в културни институти излязоха на шествие на най-българския празник в Шумен. Градът, където през 1813 г. се се състояло първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий.

Кметът на Шумен Любомир Христов се обърна към съгражданите си със специално приветствие:

"Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е най-обичаният български празник. На 24 май ние се прекланяме пред делото на първоучителите Кирил и Методий. Дело, което е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете. От времето на Преславската и Охридската книжовна школа, на Ботев и Вазов езикът и писмеността са тези, които са ни обединявали и съхранили като народ. Затова и почитта към двамата братя и към българските просветители е толкова дълбока и искрена.

На днешния ден си спомняме с признателност за нашите учители. Отправяме благодарност за всеотдайността и професионализма им. Гордеем се с постиженията на талантливите ни деца, ученици и студенти. Изразяваме нашето уважение към академичната общност и се прекланяме пред таланта на българските творци, които във всяко време са били истинските духовни водачи на нацията.

От сърце желая на всички здраве, сили и вдъхновение".

Коментари

Задължително поле