Над 30 хиляди души гледаха светлинния спектакъл "Молитва за Стара Загора" (СНИМКИ, ВИДЕО)

Над 30 хиляди души се помолиха заедно с негово Високопреосвещенство митрополит Киприан за Стара Загора тази вечер. Всички непринудено пяха химна на България и аплодираха бурно изпълненията на квартет „Ева“ под монумента „Самарското знаме“, показвайки, че 140 години след саможертвата на бранителите на Стара Загора, паметта за тях е жива и се предава на поколенията.

„Благодаря ви, че сте тук, защото вие сте най-ценното на държавата, хората, народа на България. Радвам се, че ви има и с присъствието си тук показахте, че България я има, че е жива и ще пребъде във вековете. Поклон пред нашите предци, които оставиха костите си тук, за да можем днес да живеем свободно. Поклон пред вас, старозагорци!“. С тези думи към присъстващите се обърна кметът Живко Тодоров. Приветствие отправи и Галина Андриянова от името на петчленната делегация от побратимения на Стара Загора руски град Самара. "Благодаря от името на самарци и всички руски хора за възможността да почетем паметта на загиналите герои в Руско-турската война.  Ние свято пазим спомените на очевидците за началото на битката, когато към нея се присъединяват членовете на градския съвет и безстрашните жени, дошли да подкрепят мъжете си на бойното поле. Свидетелите на сражението пишат, че „опълченците като лъвове се сражават за Самарското знаме”. Шест знаменосци падат в боя, дръжката на знамето се пречупва, но флагът остава невредим. Това, че знамето е спасено и се пази като светиня през всичките тези години, е важно за всеки жител на Самара. Аз ви благодаря за всичко, което правите, за да съхраните паметта за миналото на нашите народи. В името на бъдещето. Уверена съм, че ни очаква прекрасно бъдеще с мирно небе над главите ни!", заяви тя.

Пред паметника бяха поднесени венци от името на председателя на Народното събрание, вицепрезидента, Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, зам.-председателя на Народното събрание, вицепремиера, министъра на отбраната, Областната управа, Общинския съвет, Тракийския университет, „Мини Марица Изток“ ЕАД, политически и обществени организации, много граждани.

Жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха уникален по рода си и мащаби за България спектакъл. С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България