На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Берен Саат и Къванч Татлъту отново заедно на екран

Над 30 000 круизни туристи посетили Търново за година

Траен интерес към Велико Търново от страна на чуждестранните и българските туристи отчитат за изминалата година от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Пролетно-есенният сезон е бил най-силен за туризма в старата столица  За новогодишната нощ гости от Румъния, Турция и Сърбия, както и цели компании и корпоративни клиенти са напълнили хотелите в болярския град.

Румъния е една от страните, която отчита най-голям брой посетители на годишна база във Велико Търново. Около 20 хиляди туристи от съседната страна са посетили музейните обекти в старата столица за 2016 г. Това са главно семейства, които решават да останат в града за няколко дни. Туристите от Северна Америка, САЩ и Канада, разгледали музейните обекти на Велико Търново, са близо 30 000. Това са главно така наречените „круизни туристи”. Те се движат по река Дунав и посещават Видин и Белоградчик.

В региона около Никопол и Русе са насочват към Велико Търново и Арбанаси”, обясни Божкова. Сред този тип туристи има и много европейци – французи, австрийци, великобританци. Крепостта Царевец и църквите в Арбанаси са обектите, които комбинират туроператорите за тях. Устойчив е ръстът и на китайските туристи, като за изминалата година около 4 хиляди са прекрачили прага на обектите, стопанисвани от Регионалния исторически музей. През последните години китайските туристи имат повече възможности за пътуване. Те избират целия Балкански регион, а София и Велико Търново са градовете в нашата страна, които са част от програмата им.
Изключително добре развитият вътрешен туризъм е една от предпоставките много българи да посещават старата столица. Във Велико Търново има перманентен туристически поток. Предпочитана дестинация е не само заради 1515-те недвижими паметници на културно-историческото наследство, до които могат да се докоснат посетителите. Туристите днес търсят разнообразни атракции, свързани с прекрасните природни ресурси в областта.
„При нас идват много туристи със запитвания за маркирани маршрути за полудневни и дневни преходи, възможности за конна езда, те наемат велосипеди под наем, интересуват се от скално катерене. Азиатските туристи се впечатляват изключително много от стенописите в местните църкви. Много от тях се възползват от организираните от ОАТ „Царевград Търнов” църковно-славянски песнопения в църквите „Св. Архангели Михаил и Гавраил” в Арбанаси и „Св. св. Петър и Павел”. „Туризмът се влияе много от световната обстановка, от военните конфликти и размирици. Туристите, които идват от далечни страни, са доста предпазливи и лесно сменят дестинацията“, обясниха от общинската агенция по туризъм.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.