Над 300 електромобила по пътищата у нас

Над 300 електромобила има по улиците на големите градове у нас. Разходът им при пробег от 100 км е средно между 1.8-3.3 лв., а при конвенционалните автомобили е 14 лв. Това съобщи при откриването на нова зарядна станция във Варна Мартин Заимов, зам.-председател на Българската асоциация електрически превозни средства и директор на директор „еМобилити Интернешнъл“, компанията, която стои зад проекта „Eлдрайв“.

Според него средногодишно в света сега продажбите на електромобили е 300 000, а на конвенционалните - между 80-100 милиона, но бъдещето е на екологичния транспорт. Освен,че ще намалеят вредните емисии във въздуха, който дишаме, те са и безшумни при движение-ще можем да чуваме дори ятото от прелища птици над нас, посочи още той.

Съоръжението за зареждане беше открито на паркинга на голяма търговска верига във Варна, като то е първото от платформата за електромобилност "Елдрайв". По него ще бъдат изградени още 30 в страната до края на годината, а следващата ще станат 150.

Община Варна предоставя безвъзмездно две площадки със съответните паркоместа за изграждане на зарядни станции, обяви на откриването кметът Иван Портних.Той припомни, че местната власт приветства подобни инициативи и подкрепя идеите за разгръщане на мрежата за ползване на електромобили в града. Общината е обявила обществена поръчка за закупуване на 3 електроавтомобила за местната администрация.

Проектът "Елдрайв" е одобрен за финансиране по Програма Jessica и "Регионален фонд за градско развитие" АД и предвижда изграждане на система за градска електромобилност във Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас, в т.ч. инфраструктура и парк от електромобили за отдаване под наем на фирми и граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес