Над 300 ученици от 37 училища ще посетят посолства и институции навръх Василица

Над 300 ученици от 37 училища от цялата страна ще посетят София на 14-ти януари, за да донесат магическия дух на празника Василица, известен като Ромската Нова година.

"Те ще покажат богатството на ромската култура и нейната връзка с културата на етническите българи и другите етноси в нашата обща Родина. За тях вратите си ще отворят основните национални институции и дипломатически мисии, като лично ще ги посрещнат политическите лица, които ни представляват: Президентът и Вицепрезидентът, Председателят на Народното събрание, министрите на образованието, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие, на външните работи, националният омбудсман и много други. От две години целенасочено не посещаваме министрите от коалицията Обединени патриоти след изказване на единия от тях в началото на 2017 година, заклеймяващо цялата ромска общност", информира Диан Колев от Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново.

Той допълни, че групите от ромски, български, турски деца, които са пример как заедно да отбелязваме споделените си празници, ще бъдат посрещнати и от основните дипломатически мисии и техните ръководители - посланиците на САЩ, Ирландия, Великобритания, Франция, Белгия, Нидерландия, Германия, Словакия, Испания, Финландия, Полша, Швейцария, Южна Африка, прародината на ромите Индия и множество други дипломати.

"Едва ли има друга инициатива, в която да участват толкова много посланици и дипломати, представляващи своите нации и държави", категоричен е Диан Колев.

Коментари

Задължително поле