Над 36 милиона души по света живеят с ХИВ вируса

По данни на световната здравна организация над 36 милиона души по света живеят с ХИВ вируса. През миналата година новоинфектираните са милион и 800 хиляди, а починалите от СПИН през 2016-та са един милион души. Днес е Световният ден за борба срещу СПИН.

Средно годишно у нас се откриват около двеста човека с ХИВ. По официални данни, към края на ноември миналата година, инфектираните българи са били 2 460. Очакванията са към края на годината общият брой да достигне 2 700 души.- "Моето здраве е моето право" е мотото на кампанията тази година.

Столичната здравна инспекция и неправителственият сектор организират от десет часа днес кампания пред ректората на Техническия университет. В мобилен медицински кабинет ще се извършват безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ инфекцията. Час по късно друг мобилен кабинет ще прави също анонимни безплатни консултации за ХИВ с екип на фондация "Инициатива за здраве". Той ще е разположен на площад "Батенберг".

Доброволци от младежката организация на БЧК организират тази вечер шествие за съпричастност с хората, живеещи с вируса на СПИН. Те ще тръгнат в 18 часа от метростанция "НДК" и ще продължат към Народния театър "Иван Вазов".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят