Мъж загина при пожар в къща в пловдивско село

Караянчева за президента Радев: Грозно оскверниха паметта на Апостола

Протестиращи в Украйна нападнаха автобуси с евакуирани от Ухан (ВИДЕО)

РИОСВ – Пловдив състави акт на нарушител, хванат да гори отпадъци в Шекер махала

Защо македонците искали министерство на корабоплаването?

Теменужка Петкова: Изненадана съм, че президентството води разговори за енергийни проекти

Актьорът Павел Попандов поведе съседите си на протест

Турция потвърди възможността за разполагане на американски ракети „Пейтриът“ в Идлиб

Започнаха парламентарните избори в Иран

В Перник недоволстват заради площадка за обезвреждане на химични вещества

Боян Магдалинчев, ВСС: Случаят със съдия Миталов не е прецедент, но голямата публичност е

Виетнам обвини 7 души за смъртта на 39 нелегални мигранти от камиона-ковчег в Есекс

200 затворници в Китай се разболяха от коронавируса

Удължават ареста на директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Десетки почетоха жертвите на стрелбата в Ханау

Над 40 режими и такси тормозят ресторантьорите По-високи глоби вместо запечатване на кръчмите

Да се узаконят бакшишите, настояват от ресторантьорския бизнес.

Ние сме най-регулираният бизнес, жалват се собственици

Искат узаконяване на бакшишите

Десетки изисквания, проверки и такси спъват работата на заведенията у нас, алармира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. Затова голяма част от бизнеса предпочита вместо да управлява заведенията си да ги отдава под наем, а собственици емигрират в чужбина, обясни той. Над 40 са различните изисквания, такси и налози, на които трябва да отговори и плати бизнесът, за да работи легално. Толкова са и различните проверки през годината.

Освен задължителните налози, лицензи за музикални права, софтуер и касови апарати, категоризация, проби от вода и храна, ресторантьорите са принудени да правят редовни обучения, натривки на плотове, да получат разрешително от пожарната служба, да пръскат всеки месец против плъхове, да плащат застраховки, да мерят вентилацията, изправността на газови съоръжения, проводници, да калибрират термометрите, да замерват везни, да купуват униформи, да защитават лични данни, да плащат на охранителни фирми.

Това прави ресторантският бизнес един от най-регулираните. Данъците за хазната са 20-30% от оборота. Половин година работим за хазната, а другата половина за себе си, каза председателят на БХРА във Велико Търново Петър Стефанов. От бизнеса настояват за узаконяване на бакшишите и да не затварят заведения при малки разлики между отчетения оборот и касовата наличност. Вместо това предлагат по-големи глоби, като при нарушения да бъдат глобявани не само собствениците, а и сервитьорите, допуснали грешката.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.