Над 40 режими и такси тормозят ресторантьорите

По-високи глоби вместо запечатване на кръчмите

Ние сме най-регулираният бизнес, жалват се собственици

Искат узаконяване на бакшишите

Десетки изисквания, проверки и такси спъват работата на заведенията у нас, алармира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. Затова голяма част от бизнеса предпочита вместо да управлява заведенията си да ги отдава под наем, а собственици емигрират в чужбина, обясни той. Над 40 са различните изисквания, такси и налози, на които трябва да отговори и плати бизнесът, за да работи легално. Толкова са и различните проверки през годината.

Освен задължителните налози, лицензи за музикални права, софтуер и касови апарати, категоризация, проби от вода и храна, ресторантьорите са принудени да правят редовни обучения, натривки на плотове, да получат разрешително от пожарната служба, да пръскат всеки месец против плъхове, да плащат застраховки, да мерят вентилацията, изправността на газови съоръжения, проводници, да калибрират термометрите, да замерват везни, да купуват униформи, да защитават лични данни, да плащат на охранителни фирми.

Това прави ресторантският бизнес един от най-регулираните. Данъците за хазната са 20-30% от оборота. Половин година работим за хазната, а другата половина за себе си, каза председателят на БХРА във Велико Търново Петър Стефанов. От бизнеса настояват за узаконяване на бакшишите и да не затварят заведения при малки разлики между отчетения оборот и касовата наличност. Вместо това предлагат по-големи глоби, като при нарушения да бъдат глобявани не само собствениците, а и сервитьорите, допуснали грешката.

Коментари

Задължително поле