Над 400 души са задържани в Русия по време на антикорупционни митинги

Няколко стотин души бяха задържани в Русия по време на антикорупционни митинги, организирани от опозиционния лидер Алексей Навални в деня на националния празник на страната, предаде БНТ. Само в Москва задържаните са около 400 души. Самият Навални беше задържан на излизане от дома си в руската столица.

От Владивосток до Москва - това са вторите от март насам масови протестни акции срещу корупцията във властта в Русия, свикани от Алексей Навални. Сега - под лозунга "Настояваме за отговори".

Както и на предишните митинги, и сега на призива за протест масово откликнаха младежи - студенти и ученици.

Алексей Борисенко, демонстрант във Владивосток: "Дойдох заради корупцията в Русия, която е с огромни размери. В Исландия, когато разобличават премиера с панамските досиета, той подава оставка, а у нас това не се случва. Това пречи на развитието на страната ни".

Властите разрешиха митингите на много места, но според анализатори - без особено желание. В Казан митингът беше насрочен за 7 сутринта, в Петербург на демонстрантите беше предложено да излязат в парк в края на града, а в Архангелск - на остров. В Москва Навални обвини кметството, че пречи да бъде издигната сцена за митинга и в последния момент призова няколко хиляди свои привърженици да излязат на мирно шествие в центъра. То съвпадна с празнични фестивали по повод Деня на Русия.

https://twitter.com/AlexKokcharov/status/874268200183136256

 

 

 

 

 

 

Демонстрант в Москва: "Тук сме на мирен протест, шествие, за да подкрепим нашите съмишленици".

Властите обвиниха Навални в провокация. В Москва задържаните са около 400. Според очевидци срещу демонстрантите е бил използван сълзотворен газ, но полицията отрече. Общо повече от 300 души са задържани и в Петербург, Владивосток, Сочи.

От Кремъл засега не са коментирали протестите. По време на акцията в Москва президентът Владимир Путин даваше в Кремъл прием по повод националния празник на страната.

https://twitter.com/ProtestSPb/status/874270257829076992

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле