Над 400 служители на оръжейно дружество излязоха на протест

Над 400 служители на производствените бази на дружеството „ЕМКО“ в Трявна и габровското село Белица излязоха на протест в понеделник. Причината за недоволството на оръжейниците е породено от риска да загубят работата си, заради решение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет да замрази лиценза за търговия на дружеството заради открити нарушения при съхранението на боеприпаси.

По думите им ако това се случи над 1000 семейства ще останат без препитание, а икономиката в района ще бъзе срината.

Преди месец Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, временно е замразил търговския лиценз на оръжейната фирмата.

Мотивите за това били открити нарушения при съхранението на боеприпасите. По случая дори бе образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура в Трявна.

Това предизвика и гнева на хората, които са застрашени да останат без работа. Заради това стотици оръжейници се събраха в центъра на великотърновското село Вонеща вода и се заканиха да блокират прохода Хаинбоаз, ако решението на междуведомствения съвет не бъде преразгледано. Недоволстващите издигнаха лозунги с надписи: "Не ни оставяйте без работа", "Не ни изхвърляйте на улицата", "Не ни вземайте завода".

„Това ще доведе до глад и мизерия за народа в Трявна. Децата ни ще продължат да бягат в чужбина и няма да се завръщат тук“, коментира гневен мъж.

„Ако се затвори завода, ни слагат кръста на Трявна и на тревненци. Търговия, икономика всичко замира!“, негодува работничка.

От ръководството на дружеството заявиха, че в момента условията в двете производствени бази са изрядни, а откритите нарушения са отстранени.

"Това, което е констатирано като нарушения независимо дали ние ги приемаме или не, сме реагирали. Това, което е предписано от Министерство на вътрешните работи, сме го отстранили“, категоричен е Славочо Димиев- директор производствени бази Трявна и Белица.

До блокада на прохода Хаинбоаз не се стигна, но хората са категорични, че ако не бъдат взети мерки, отново ще излязат на протест.

През цялото време те протестираха: "Искаме си завода!".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България